Herkesin kendi elektriğini üretebilmesine imkan tanıyan lisanssız elektrik üretimine 10 yılda 11 milyar dolarlık yatırım yapılacak.Herkesin kendi elektriğini üretebilmesine imkan tanıyan lisanssız elektrik üretimine 10 yılda 11 milyar dolarlık yatırım yapılacak. Lisanssız elektrik üretiminden 118 bin 797 kilovat elektrik elde edilmesi hedefl eniyor. Türkiye’de lisanssız elektrik üretim sektörünün gelişmesi ve bu konuda çalışma yapan kişi ve kuruluşlara destek verilmesi amacı ile kurulan Li-Der’in verilerine göre lisanssız elektrik üretimi için yapılan başvurular arasında en büyük pay güneş enerjisinin oldu.
Yapılan 5 bin 643 başvurunun 2 bin 463 tanesi olumlu, 944 başvuru olumsuz sonuçlandırılırken, 2 bin 236 başvuru değerlendirme aşamasında. Olumlu sonuçlanan 2 bin 463 başvurunun ise bin 995tanesi güneş enerjisine ait. Güneş enerjisini 321 başvuru ile rüzgar enerjisi takip ederken, üçüncü sırada 60 bin başvuru ile kojen enerjisi yer alıyor. Listenin geri kalanını ise 26 bin 244 başvuru ile hidro, 6 bin 255 başvuru ile biyokütle ve bin 846 başvuru ile Hibrit (RES+GES) oluşturdu. Lisanssız elektrik üretiminden 118 bin 797 kilovat elektrik elde edilmesi hedefl eniyor.
Türkiye gelecek 10 yılda kendine yetecek enerjiyi üretebilmesi için 118 milyar dolarlık yatırım yapması gerekiyor. Bu yatırımın nerdeyse yüzde 10’unun rüzgar ve güneş enerjisi olarak sadece lisanssız elektrik üretimi alanında gerçekleşeceği öngörülüyor. Li-Der yetkilileri, Türkiye için yeni ve büyük bir pazarın söz konusu olduğunu belirterek, önümüzdeki yıl Türkiye’de 400 MW üzerinde güneş enerjisi üretimi yapılarak bunun bir kısmının ihraç edilebileceğini, buradan da yaklaşık 250 milyon dolarlık yeni bir ihracat kaleminin oluşturulabileceğini aktardı.
7-8 milyar euroluk ekonomik değer
Düzenlemelerle birlikte kişiler ve firmalar 500 KW’a kadar lisans almadan elektrik üretim tesisi kurabiliyor. Türkiye’nin 5 bin megawatt (MW) lisanssız elektrik üretimi potansiyelinin bu yıl sonuna kadar kullanılması planlanıyor. Yetkililer, bunun 7-8 milyar euroluk bir ekonomik değer oluşturduğunu aktardı.
500 kilowatın altında üretim yapılıyor
Oteller, siteler, camiler, alışveriş merkezleri, benzin istasyonları, okullar 500 kilovat altı lisanssız küçük ölçekli yatırım avantajını kullanmaya başladı. 5346 sayılı yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimine ilişkin kanununda belirlenen 500 kilowat altı yenilenebilir enerji yatırımlarında lisanssız yatırım hakkı sürekli yükselen elektrik faturalarından bıkanlar için çıkış noktası oldu. Artan projelerden taşımacılık sektörü ve küçük işletmeler olumlu etkilendi.
Sistem ne getiriyor?
► 500 KW 700 konutun elektrik tüketimine denk.
► Üniversite, hastane, okul, işyerleri artık kendi elektriğini üretebiliyor.
► Konutlar için 2 KW’lık sistem bile yeterli oluyor.
Meltem Gündüz, Dünya
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği, 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu'nda yapılacak değişikliğin inşaat sektörünü etkileyeceğini düşünerek bir bildiri yayınladı. YDKBD;...
Devamını okuDetails