Havuzlar gerek içlerinde taşıdıkları su gerekse de inşa edildikleri zeminde bulunan rutubet ve basınçlı veya basınçsız suya maruz kalmaktadır. Dolayısıyla havuz betonu her iki yönde de su ile etkileşim halindedir. Bu sebeplerde havuzlarda su yalıtımına özen gösterilmelidir.
Havuzlarda Su Yalıtımı Neden Gereklidir?
Havuz betonundaki taşıyıcı kısımların (donatıların) korozyona uğramaması, çatlakların oluşmaması, havuz içerisine istenmeyen yeraltı veya kullanım sularının karışarak su kalitesinin bozulmaması, özel kimyasal maddeler içeren
havuz sularının toprağa sızarak yalıtımsız ana yapıya zarar vermemesi için havuzlarda su yalıtımı uygulanır.
Havuz ve su deposu inşaatlarında öncelikle betonarmenin yapısal olarak su geçirimsiz olması gereklidir. Bu tür özel yapıların su yalıtımı yapılırken mutlaka yapısal önlemler ve yüzeysel önlemler birarada düşünülmeli ve uygulanmalıdır.
Havuzlarda Su Yalıtımı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Süper akışkanlaştırıcı kimyasal katkılar ile betonun su/çimento oranının 0.40’lara inmesi sağlanarak su geçirimsiz beton elde edilmelidir.
- Betonun dökümüne özen gösterilmelidir.
- Beton dökümünün son safhası betonun kürüne özen gösterilmelidir. Bu yüzden beton yüzey suyunu çekip parlaklığını yitirir yitirmez veya kalıbı alınır alınmaz, sürme su yalıtımı yapılmayacak yüzeylerde su ve reçine bazlı bir kür malzemesi ile yalıtım yapılacak yüzeylerde ise sürekli nemli tutularak kür uygulanmalıdır.
- Oluşacak olan derz ve birleşim yerlerinde önlem alınmalıdır. Bu amaçla, yeni beton-eski beton birleşimi olacak yerlere, ilk betonun dökümünden hemen sonra yüzey geciktirici bir kimyasal katkı sürülerek betonun prizini yüzeysel olarak öteleyip, kalıbı alır almaz şerbetini yıkamakla pürüzlendirilmiş bir yüzey elde edilmelidir. Böylelikle eski-yeni betonun kenetlenmesi daha iyi sağlanmış olacaktır.
- Yapışma sağlayacak epoksi veya çimento esaslı aderans arttırıcıların derze sürülmesi ve kurumadan üstüne yeni betonun dökülmesi gerekmektedir.
Havuzların temel-perde birleşim detaylarında daha temel dökülürken Su Tutucu Bantlar yarısı temel betonunun içinde kalacak şekilde yerleştirilmeli ve kalan yarı da perde betonunun içinde kalacak şekilde özen gösterilerek beton dökülmelidir.
Uygulamalarda su tutucu bandın unutulduğu veya yapılmadığı durumlarda su gördüğü zaman genleşen özel teknoloji ürünü mastikler veya profiller birleşim derzi boyunca kesintisiz ve tercihen iki sıra uygulanmalıdır. Betonarme perdelerdeki tij delikleri potansiyel risk taşıyan ve su yalıtımı için tehlikeli olan bir diğer lokal bölge olup, aderans arttırıcı çimento esaslı malzemenin sürülmesinin ardından yine çimento esaslı, elyaf takviyeli tamir harcı ile kapatılmalıdır.
Daha sonra uygun çimento esaslı ince tamir harcı ile yüzey tamiratları yapılmalıdır. Eğer donatı demiri mevcut ise demirlerin beton yüzeyinden 2cm içine dek kırılması ve en az 2cm içeride kalacak şekilde kesilmesi gerekmektedir.
Alınan yapısal önlemlerin yanı sıra havuz betonun, iç ve dış taraftan yüzeysel su yalıtım uygulamaları korunması gereklidir. Bu amaca yönelik olarak toprağa gömülmüş olan havuz konstrüksiyonunun yeraltı sularına ve topraktaki minerallere dayanıklı, polimer bitümlü örtüler, bitüm esaslı sürme su yalıtım malzemeleri veya sentetik örtüler dıştan bohçalama tekniğine uygun olarak uygulanmalıdır.
Temelde Su Yalıtımı | Basınçlı Su – Basınçsız Su – Zemin Rutubeti
Havuz betonun iç tarafında ise havuz kimyasallarına ve UV’ye dayanıklı, sentetik örtüler ve çimento esaslı sürme su yalıtım malzemeleri kullanılabilir. Uygulamalar içten bohçalama tekniğine uygun olarak yapılır. Plastik/kauçuk esaslı su yalıtım örtüleri kendinden renkli, desenli ve kaymaz yüzeyler sağlar iken çimento esaslı sürme su yalıtım malzemeleri ile yapılan uygulamaların üzerine ya özel havuz boyaları yada esnek bir fayans yapıştırıcısı ile fayans kaplanır ve derzler esnek derz dolguları ile doldurularak yalıtım tamamlanır.
Havuza giriş ve çıkış yapan tüm boru benzeri malzemelerin etrafına imalat sırasında su ile temasta şişen mastik veya profiller ile kesintisiz bir çember yapılmalı ve bu mastik çemberin, betonarmenin tam ortasında kalması sağlanmalıdır. Daha sonra ise betonarme ile boru arasında bir pah yapacak şekilde özel poliüretan mastik uygulanmalıdır. Perdeler içinde boşluk bırakılarak, bu boşluklara yerleştirilen lamba vb. parçaların arkasında özel önlem alınmalıdır.