Geçmiş yazılarımızda ”Kimler Şantiye Şefi Olabilir?” konusunu yazmıştık. Peki hangi yapılarda şantiye şefi aranmaz? Bu yazımızda yönetmelik ile belirlenen kıstasları incelemeyeceğiz.
YAPI MÜTEAHHİTLERİNİN KAYITLARI İLE ŞANTİYE ŞEFLERİ
VE YETKİ BELGELİ USTALAR HAKKINDA YÖNETMELİK
Madde 5
(2) Tek parselde bir bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 m2 yi geçmeyen yapıların, yapı müteahhitliği ile ilgili olarak mevzuatta öngörülen bütün sorumluluklar yapı sahibince üstlenmek kaydıyla, ayrıca müteahhit ve şantiye şefi bulunması şartı aranmaz.
4708 sayılı YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN
Madde 1
Yalnızca bir bodrum katın inşaat alanı hesaba katılmaksızın toplam inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen yapılarda geçici yapı müteahhidi yetki belgesi almak ve mimar veya mühendis unvanlı şantiye şefi bulundurmak, yapı müteahhitliğine ilişkin bütün sorumlulukları üstlenmek şartıyla parsel maliki kendi yapısını inşa edebilir. Ancak bu yapılarda da mimar veya mühendis unvanlı şantiye şefi bulundurulması mecburidir. Parsel malikinin veya hissedarlardan birinin mimar veya mühendis olması hâlinde ayrıca şantiye şefi aranmaz.
Her iki maddeyi beraber değerlendirirsek iki şart var. Her iki şartı sağlaması halinde şantiye şefi bulundurmasına gerek yok. Yapı sahibi müteahhitliği üstlendiği için bu yapılara şantiye şefi bulundurulması zorunlu değil.
1-En çok B+2 katlı olacak
2-200 m2 yi geçmeyecek.(200m2 yapı denetim şartı)