Enerji kimlik belgesi (EKB), binalarda etkin enerji kullanımını teşvik etmek için kullanılan belgedir. Artan enerji israfının ve bununla ilgili olumsuz sonuçların önüne geçmek için yerel yönetimlerden ulusal yönetimlere kadar önlemler alınmaktadır. Bu önemlerden en önemlisi ise hem mevcut binaları hem de yeni yapılan projeleri kapsayan enerji performansı ölçüm sonuçlarıdır.
2017 yılında çıkarılan Enerji Verimliliği Yasasına göre, mevcut binaların yasanın çıktığı günden itibaren 10 yıl içerisinde bu belgeyi alması gerekmektedir. Mevcut binalarda satış veya kiralama işlemi gerçekleşecekse, kimlik belgesinin alınması zorunludur. Ayrıca yeni yapılacak binalarda proje aşamasında enerji performansı ölçümünün gerçekleştirilmesi ve belgenin alınması gerekmektedir.
Kimlik belgesi konutların yanı sıra ofis binaları, eğitim kurumları ve sağlık binaları için de alınmalıdır. Ayrıca otellerin ve alışveriş merkezi ve ticari merkezlerin de enerji performansını gösteren belgeleri alması gerekir. Kısacası bu belge, tüm yapıları için alınması zorunlu bir belgedir.
Binalarda Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Verilir?
Binaların enerji performansını ölçen bu belge, yetkili EKB uzmanları tarafından verilmektedir. Öncelikle, yetkili uzman binanın aydınlatma, ısıtma, havalandırma ve karbon salınımı gibi özelliklerini değerlendirir. Değerlendirilen binadan elde edilen veriler, referans bina ile karşılaştırılır.
Referans bina, değerlendirilen binayla benzer özelliklere sahip olan binaya verilen addır. Örnek vermek gerekirse, enerji performansı değerlendirilirken konutların benzer özelliklere sahip konutlara göre değerlendirilmesi gerekir. Kont ve ofis binalarının enerji ihtiyaçları farklı olacağı için binaların enerji gereksinimlerine göre değerlendirme yapılması gerekir.
Enerji Performansı Nasıl Değerlendirilir?
Hesaplama aşamasında, gerçek binadan elde edilen verilen referans binanın verileriyle karşılaştırılır. Gerçek bina verilerinin seviyesine göre binanın enerji verimliliği sınıfı değerlendirilir. Bunu daha iyi anlamak adına kısa bir örnek vermek faydalı olacaktır.
Aynı buzdolabı, bulaşık makinası ve çamaşır makinası gibi ev aletlerinde olduğu gibi binalar da A-G arasında enerji verimliliğine sahiptir. İki durumda da mantık benzerdir. Beyaz eşyalarda tüketilen elektrik ele alınırken binalarda aydınlatma, ısıtma gibi tüm enerji tüketen faktörler ele alınır. Böylelikle binanın gösterdiği enerji performansı değerlendirilir ve buna göre kimlik belgesi düzenlenir.