Yıllar önce bir dava konusunda avukata “Bu davayı neden böyle açıyorsunuz?” diye sormuştum. Avukat, usulün böyle olduğunu söyledi, ben de konuyu uzatmadım. Çünkü herkesin kendi uzmanlığına saygı duymak gerektiğini düşünürüm. Ancak ülkemizde inşaat mühendisliğinde durum biraz farklı.
Günümüzde herkes kendini inşaat mühendisliğinde uzman ilan etmiş durumda. Profesörler dahi kendi branşları dışında işlere karışmazken, inşaat mühendislerinin işine herkes müdahale ediyor. Yılların tecrübesine sahip bir mühendis olarak, hâlâ bilmediğim konularda araştırma yapıyor, başkalarının görüşlerine yer veriyor ve sürekli öğrenmeye devam ediyorum. Fakat piyasada ustalar ve müteahhitler sıklıkla mühendislik rolüne bürünüyor. Sonrasında ise “Neden depremlerde yapılar yıkılıyor?” diyerek şikâyet ediyoruz.
Mühendislik Mesleğinin Değeri ve İşsizlik
Türkiye’de mühendislerin sayısının artması ve plansız bir şekilde üniversitelerin açılması, mühendislerin değerinin düşmesine neden oldu. Üniversite sayısının artmasıyla birlikte mühendis enflasyonu ortaya çıktı. Bu durum arz-talep dengesini bozdu ve mühendislik mesleğinde işsizlik ciddi boyutlara ulaştı. Aileler, büyük fedakârlıklarla evlatlarını okutuyor, doğal olarak da mezun olduktan sonra evlatlarının eve maddi katkıda bulunmasını bekliyorlar. İşsiz kalan mühendisler ne yapabilir ki?
Ustaların Geliri Mühendisleri Geçti
Son dönemlerde kalifiye ustaların piyasada azalması, ustaların gelirlerinin ciddi oranda artmasına neden oldu. İyi bir elektrik ustasının aylık geliri artık 90 bin TL’yi bulabiliyor. Ustalar bile artık mühendislerden daha fazla kazandıklarını söyleyerek mühendisleri dinlemiyorlar. Bunun temel sebebi, piyasada mühendis bolluğu yaşanırken, kalifiye ara eleman ve ustaların giderek azalmasıdır.
Türkiye ve Almanya Karşılaştırması
Almanya gibi gelişmiş ülkelerde gençlerin yüzde sekseni meslek liselerine yönlendirilirken, yüzde yirmisi üniversiteye gider. Türkiye’de ise durum tam tersi. Bu durum, ülkemizde işsiz üniversite mezunlarının sayısını artırıyor ve kalifiye ara eleman açığını büyütüyor. Almanya bu işi bilmiyor mu, yoksa biz mi yanlış yapıyoruz?
Çözüm: Eğitim ve Planlama
Bu sorunu çözmek için eğitim politikalarının tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Üniversite açarken ihtiyaç ve talep durumlarının dikkate alınması büyük önem taşıyor. Aksi halde mühendisler arasında işsizlik daha da artacak ve mesleğin değeri giderek azalacaktır.
Kısacası, mühendislerin değerini artırmak için doğru eğitim politikaları, planlama ve mühendislik mesleğine saygının yeniden tesis edilmesi gerekiyor.
Fatih Taner Vural
Proje ve Uygulama Denetçisi İnşaat Mühendisi
Ankara Gazi Üniversitesi / Medresesi
0 532 390 97 73
Sanal Şantiye sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.