Günümüzde inşaat sektörü çok gelişti. Hatta bazen öyle yapılara denk geliyoruz ki inanamıyoruz. İnsanoğlu teknolojiyi ve gelişmiş mühendislik tecrübesini birleştirdiği zaman inanılmaz işlere imza atıyor. Farklı mimariye sahip birçok büyük, küçük projeler yapılmakta. Bunun ilerlemesindeki en büyük etken de şüphesiz eğitimdir. Mühendis ve mimarların eğitim kalitesi arttıkça üretimin de kalitesi artıyor. Peki, ülkemizde eğitim kalitesi ne kadar iyi? Gerçek bir mühendis ve mimar yetiştirebilecek kapasitede kaç okul var? Üzülerek söylemeliyim ki ülkemizde bazı üniversite ve teknik üniversiteler haricindeki eğitim kalitesi vasat. Gerçekten iyi bir mühendis ve mimar olmak istiyorsak okuldan ziyade alana ağırlık vererek, hatta alanımızın haricinde de kendimizi geliştirmeliyiz. Yabancı kaynakları okumalı ve kitaplığımızı doldurmalıyız.
Diğer yönden ülkemizde de inşaat sektörü çok ilerledi. İnşaat firmaları olsun, inşaat malzemeleri olsun diğer ülkelere göre oldukça ilerdeyiz. Dünyanın en büyük uluslararası müteahhitleri listesinde Türkiye, 46 şirket ile Çin’in ardından ikinci sırada yer aldı. Bu firmaların geçen yıl yurt dışında üstlendikleri projelerden elde ettikleri toplam gelir 25.6 milyar dolar oldu. Sıralamada ise Türk firmalar arasında ilk üçü şöyle ; Rönesans, Polimeks ve Enka. En büyük 250 listesine giren Türk şirketler arasında Rönesans’ı 42. sırada yer alan Polimeks, 72. sıradaki Enka, 76. sıradaki TAV, 78. sıradaki Yapı Merkezi, 79. sıradaki Alarko, 85. sıradaki Limak, 86. sıradaki Ant Yapı, 92. sıradaki GAP ile 98. sıradaki Universal Acarsan izledi.
Bu inşaat sektöründe ciddi ilerleme kat ettiğimizi gösterir. Bu gerçekten gurur verici. Bunun yanında başarılı mühendislerimiz de var ama her yıl 11 bine yakın mühendis mezun oluyor. Bu mezun olanların büyük kısmı inşaatın sadece temel bilgisini bilerek çıkıyor. Gündemden ve gelişmelerden bir haber şekilde okulu bitiriyorlar. Oysaki bizim ülke olarak daha çok okumak ve kendimizi geliştirmemiz gerekir çünkü inşaat sektörü ülkemizde gelişmiş düzeyde.