Her meslek sahibi kuşkusuz, yaptığı işte başarılı olmak ister. Ben de öyleyim. Sanırım siz de öylesinizdir.
Ticari işletmelerde başarı için cilt cilt kitaplar, çeşitli yöntemler ve esaslar vardır. Bizim meslekte(şantiyecilik) ise kitaplar yok, okullarda öğretenler yok!
Başarı için denenmiş, kesinleşmiş yöntemler, esaslar yok. Herkes bizzat kendi burnunu sürte sürte bir şeyler öğreniyor.
Kişi hata yapmamayı ve doğru yolları deneyerek öğrenir. Her bir kişinin kendi deneyini yapması ise hem boşuna zaman kaybıdır hem de pahalı bir yöntemdir. Öncekilerin deneyimlerinden yararlanmak bu hususta çok önemlidir.
Genç Mühendislere Öneriler
- Eğer yönettiğin grup üzerinde bir otorite ve disiplin kurmak istiyorsan öncelikle kıyafetlerine dikkat et. İşte kirlenecek olsa bile..
- Sabah kıyafeti ve pijama ile kimseye gözükme (Ancak kravat ile de şantiyede dolaşma.)
- Sık sık sorumlu olduğun işleri dolaş. Saha mühendisinin yeri sahadır.Sık sık dolaş ki işçinin yanlış anladığı bir işteki hatayı zamanında görüp düzeltebilesin ve işi bittiğinde boş kalmasını önleyebilesin.
- Masa başında acele bir işin bulunsa ya da başka kişilerle görüşme zorunluluğun olsa bile, sabah işbaşı saatinde randevu verme, işbaşından 15-20 dakika sonra işinin başına gidip gözden geçirmeyi prensip edin.
- Sahaya çıkarken şu üç şeyi hiç unutma: Defter-kalem,metre ve baret
- Kullanacağın otoritenin sevgi ve saygıya dayanır olmasını sağla.
- Zamanında bağır ama küfretme!
- Çalışırken aşağılama. Bağırıp çağırman kapalı kapılar ardında,takdirlerin herkesin önünde olsun.
- Hak edenleri ödüllendirmede de gecikme. Geciken ceza gibi,ödül de etkisini kaybeder.
- Hafızana güvenme. Proje konularını ayaküstü çözmeye kalkma.İyi şantiyeci,konuyu masa başına getiren, orada çözendir.
- Emir ve kumandalarını verirken insan kuvveti ve takatini iyi hesap et. Empati gücün yüksek olsun. İtirazla karşılaşırsan,göze aldığın bir işte kollarını sıva. İtirazları sonsuza dek kesersin :D
- Formen,kalfa,taşeronlarının görüşlerini almayı ihmal etme. Bu onları hem mutlu edecek hem de ummadığın işte ummadığın kişilerden şaşıp kalacağın pratik çözümler duyacaksın.
- Çevrende dağınıklığa izin verme,çalıştığın yer temiz ve derli toplu olsun. Altındaki kişilere zaman israf etmeyecek ve onları incitmeyecek şekilde tertip ve düzen eğitimi ver.
- İnşaat alanının temizliğini ihmal etme. Zaman zaman ek çalışmalar yaptırabilir ya da günlük çalışmanın son 15-20 dakikasını temizliğe ayırabilirsin. Bu hem iş kazalarını azaltacak hem de gelen geçen sana iyi not verecektir.
Bu yazıyı yazarken Feyzi Akkaya’nın “Ömrümüzün Kilometre Taşları” adlı mükemmel eserinden yararlandım. Bana göre Türkiye’nin en iyi mühendisidir kendileri. Sizlere de bu mükemmel eseri okumanızı tavsiye ediyorum.
Sanal Şantiye Youtube kanalımızın Feyzi Bey’in kurucusu olduğu STFA şirketi ile ilgili videosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz.