Hepimizce malum olduğu üzere güz dönemi dersleri bitmek üzere. Ardından zorlu bir final sınav süreci başlıyor. Her öğrenci, son sınavları iyi bir netice ile atlatıp akabinde güzel bir ,kısa da olsa, yarıyıl tatili yapmak ister. Ve haklılar da. Zira yaklaşık 4 aylık zorlu bir üniversite sürecini yorgun ve bıkkın halde tamamlamış olacaklar. Burada biraz durmak istiyorum. Çünkü iyi bir tatili hak etmek için sınavların neticesinin de iyi olması gerekiyor. İşte ben de sizlere ,öğrenci takipçilerimize, 3 yıldır zorlu sınav sürecinde edindiğim tecrübelerimi aktaracağım. Umarım benim yaşadığım zorlukları siz yaşamazsınız ve her şey gönlünüzce olur. Keyifli okumalar…
Bu yazımda bazı önemli gördüğüm konulara değineceğim. Genel manada tavsiyelerde bulunup uzun bir yazıyla sizleri de sıkmak istemem.
1) İyi bir ders çalışma süreci için vücudunuzun zinde ve sizin de dikkatli olmanız gerekir. Aksi takdirde ders çalışmış değil sadece kendinizi kandırmış ve kıymetli zamanınızı heba etmiş olursunuz. Çünkü, ne çalıştığınız dersten bir şey anlarsınız ne de kendinizde çalışma isteği bulursunuz. O yüzden ders çalışmada ilk kaideniz mümkün mertebe düzenli bir uyku uyumak olsun. “Peki nasıl olacak bu?” diye sorabilirsiniz. İşte bunun nasıl olacağına siz karar vereceksiniz. Zira herkesin uyku düzeni aynı değildir. Kendimden misal vermek gerekirse. Mimarlık okuduğum için proje maketleri ve çizimlerinin jüriye yetişmesi için bazen sabahladığım günler olur. Bu uyku düzensizliğini telafi etmek için fazla değil yeteri kadar ve kaliteli uyumam yeterli oluyor. Zaten bölümümden dolayı az uyumaya alıştım:)
2) 21. yüzyıla teknoloji yüzyılı olarak bakıyoruz ve bu bakışımızı her geçen gün daha da çok fark ediyoruz. Bu teknoloji içinde sosyal medya denen ve insanı gerçekte sosyallikten uzaklaştıran bir mecra var ki hemen hemen herkes bağımlısı olmuş. “Twetter’a bi bakıyım neler olmuş?”, “İnstagram’da fotoğrafımı kaç kişi beğenmiş?”, “Watsapp’a bakıp bi çıkayım” gibi sözlerle başlayan merak duygusu sizi bir süreden sonra ders çalışmaktan alıkoyacaktır. Çünkü bu platformlara girdiğinizde her an ilginizi çekebilecek bir şey karşınıza çıkıverecektir. Bu yüzdendir ki sosyal medyayı tamamen bırakamazsanız da en azından zorlu sınav sürecinizde asgari seviyeye çekmeniz faydalı olacaktır.
3) Hazır teknolojiden bahsetmişken Youtube’u es geçmek olmaz. Hemen hemen herkes bir konu hakkında bilgi almak veya video izlemek için Youtube’a başvurur. Başında masum bir niyetimiz vardır: “Konu hakkında bilgi alayım sonra kapatırım.” Ama maalesef ki çoğunlukla böyle olmaz. Zira Youtube ekranın sağ köşesinde size ilginizi çekecek videoları izlemenizi “sizin için öneriliyor” gibi sözle sizi düşünüyoruz der gibi tavsiye eder. Belki anlamadığınız bir konu hakkında video ararken kendinizi vine videolarında bulursanız şaşırmayın ve mümkün mertebe uzak durun. Bundan sonrası malum. İzlenilen videolar birbirini takip eder. Bir de bakmışsınız ki saatler geçmiş ve siz ders çalışmamışsınız. Demem o ki; Youtube’dan size katkı sağlayacak video izlerken dikkatli olunuz. Yapmanız gerekeni yapın sonra tekrar dersinize çalışınız.
4) Genelde uzun bir süre ödev yaparken veya ders çalışırken yorulursunuz ve uykunuz gelir. Sonra aklınıza şöyle bir fikir gelir: “Şimdi yatayım da kalkınca ders çalışırım.” Ne kadar da kulağa hoş gelen ve sizi ikna edici bir fikir değil mi? Çalışmamak için sizi bahane üreterek kandırmaya çalışan vücudunuza izin vermeyin. Elinizdeki ödev veya dersi bitirdikten sonra uyumak sizin için daha faydalı olacaktır.
5) Herkesin belli bir çalışma dayanım süresi vardır. Kimi 30 dakika çalıştıktan sonra dinlenmek ister kimi de 3 saat çalıştıktan sonra. Bu tamamen kişinin kendisine bağlıdır. Çalışma dayanım sürenizi değiştirebilir misiniz bilmem ama verdiğiniz molaları kontrol altına alarak vaktinizi verimli kullanabilirsiniz. 30 dakika zar zor çalıştıktan sonra kalkıp 2 saat mola vermeyiniz. Veya 3 saat verimli bir şekilde çalıştıktan sonra 5 dakikalık molayla yetinmeyiniz. Bu dengeyi iyi kurmanız gerekmektedir. Size tavsiyem 30-45 dakikalık çalışmalardan sonra 5-10 dakika verebilirsiniz.
Ve tüm bu söylediklerimi kendinize göre uyarlayıp çalıştıktan sonra güzel bir tatili hak etmeniz temennisiyle. Öncelikle hayatınızda sonra sınavlarınızda başarılar dilerim…