Feng Shui felsefesini anlamak için önce Feng Shui’nin ne olmadığını bilmek bizi onu tanımlayabilmek için birkaç adım öne atacaktır diye düşünüyorum. Feng Shui, sanılanın aksine bir dekorasyon stili değildir, farklı dekorasyon stilleriyle birlikte uyum içinde kullanılabilecek bir uygulama metodu ve disiplinidir.
İçindekiler
Feng Shui Nedir?
Feng Shu; çevre, insan, zaman arasındaki bağlantıların üzerine yapılan çalışmaları kapsar. Feng Shui bir konumlama ve uyumlu yaşama sanatıdır. Bu bilimin mantığını anlamak ve köklerine inmek, onu benimsemek ve uygulamak için gereklidir. Nasıl akupunktur insan vücudundaki enerji akışını düzenlemek için uygulanıyorsa Feng Shui de benzer şekilde dünya yüzeyinin ,yaşam alanlarımızın enerji niteliklerini tanımlayarak bunları düzenlemeye ve buna uygun mekansal değişiklikleri gerçekleştirmeyi amaçlar. Bu bağlamda “Feng Shui dünya yüzeyine uygulanan akupunktur” olarak düşünülebilir.
Bilimde maddenin enerjiden meydana geldiği ve birinin diğerine dönüştürülebildiği bulgusu Feng Shui ‘nin kuramlarıyla benzerlik gösterir. Evrendeki herşeyin bir enerjisi, frekansı ve titreşimi vardır. Sadece bizim değil eşyaların, objelerin, mekanların. Bazen bir mekana girdiğimizde çok huzurlu hissederiz ya da tam tersi huzursuz hissederiz ve o mekandan ayrılmak isteriz. İşte bunlar aslında bulunduğumuz mekanların enerjileriyle alakalıdır.
Feng Shui İlk Ne Zaman Kullanıldı?
İlk ne zaman kullanıldığı tam olarak bilinmese de Feng Shui’nin tarihi insanlığın henüz yazıyı bulmadığı dönemlere kadar uzanır. O dönemde Antik Çin’de mezarların sudan(selden) ve rüzgardan(fırtınadan) etkilenmeyecek şekilde konumlandırmaları bu felsefenin yolunu açmıştır. Günümüzde yine Feng Shui’nin temeli olan uyum ve dengeyi düşünürsek sıcak iklimlerde gölgeye konumlanan bir ev, soğuk iklimlerde güneş alan yere konumlandırılan bir ev, çevrenin topografyası, iklimi gibi özelliklerin önemsenmesi içsel huzurumuzu sağlamak adına Feng Shui felsefesine attığımız ilk adım sayılabilir.
Feng Shui’nin Kuramları
‘Chi’ Enerjisi
Chi enerjisi Çin tıbbına göre her bireyin içinde, ruhunda süzülen bir yaşam enerjisidir. Bu enerji vücudumuzda, evimizde, çevremizde, dünyamızda bir akış halindedir. Yine Çin tıbbına göre çeşitli rahatsızlıkların temelinde chi enerjisinin dengesizliği veya hareketinin engellenmesi durumu yatıyor olabilir. Buna göre çin tıbbının bazı tekniklerle akupunktur, egzersizler, meditasyon, sifalı otlar gibi hastalıkları tedavi etmesi mümkündür.
Chi enerjisi aynı zamanda Chi’nin sembolü olan ejderhanın kozmik nefesi olarak tanımlanır. Bilimsel kanıtlarıyla chi yani bildiğimiz ‘biyoenerji’ (doğal enerji) vücutta düşük voltajda elektromanyetik akımın varlığını doğrular.
Rus bilim insanlarının yönettiği bilimsel bir deneyde fotoğrafçı Semyon Kirlian ultra hassas bir kamera tekniğiyle fotoğrafladığı insanların, hayvanların, bitkilerin , objelerin ve fiziksel bedenin etrafındaki renkli ışık alanını göstermiştir. Bu tekniğe ‘Kirlian Fotoğrafçılığı’ denir.
İyi bir chi enerjisine sahip olmanın günlük yaşamımızda bize olumlu etkiler bırakacağı, stresten uzaklaştıracağı ve içsel huzurumuzu arttırma etkisi olduğuna inanılıyor. Japonlar bu enerjiye ‘Ki’ ,Çinliler ‘ Chi’ , Hawaililer ‘Mana’, İbraniler ise ‘Ruah’ derler ama temelde amaç aynıdır , chi enerjisini dengelemek ve huzuru yakalamak.
Yin Yang ve Bagua Yön Haritası
Zıt enerjilerin bir arada oluşundan potansiyel ortaya çıkar. Yin Yang karşıt oluşumları temel alan ilişkisel bir kavramdır. Bu oluşumlar karşıt olsa da birbirlerini tamamlarlar ve ışık olmadan gölge olmayacağı gibi birbirleri olmadan var olamazlar.
Yin ; Dişil enerjidir. Karanlık, gece, sessizlik soğuk ,pasif enerjileri simgeler.
Yang ; Eril enerjidir. Aydınlık, gündüz, sıcak, ateş, aktif, cesur, agresif enerjileri simgeler.
Aşırı Yin enerjisi nezle, aşırı uyku hali, zayıf solunum gibi sorunlara yol açabilir. Aynı şekilde aşırı Yang enerjisi ateş, gerilim ve öfkeye neden olabilir.
Bagua haritası yaşadığımız mekanların hangi köşesinde hangi elementin olması gerektiğini bize söyleyen bir kılavuzdur. Enerjiyi daha doğru kullanabilmek ve belirli konularda şansımızı arttırmak için bu haritayı kullanabiliriz.
5 Element
İnanışa göre doğayı oluşturan beş element evimizde bulunmalı. Feng Shui uygulamalarındaki amaç bütün faktörleri dengelemektir. Şimdi bu elementleri kısaca inceleyelim.
Ateş Elementi
- Evrendeki en önemli enerji kaynağı olan Güneş ateş elementidir. Hareketi temsil eder. Tembel insanlar için uygun bir elementtir. Rengi kırmızıdır ve kırmızı rengin kullanımı ‘harekete geç’ etkisi verir.
- Öfke ve kızgınlık halinde ateş elementi bizi dengeler. Bu durumda bir mum yakıp ortamın enerjisini dengeleyebilir ve sakinleşebiliriz.
- Ateş elementi insanı tutkulu, sıcak, neşeli ve enerjiktir.
Ağaç Elementi
- Evin doğayla uyumlu olması önemlidir. Burada bitkiler devreye girer. Özellikle yaprakları geniş ve yukarı doğru olan bitkiler doğru seçim olacaktır. Sararmış yapraklar ve ölü bitkiler ev içinde istenmez. Kaktüs yine aynı şekilde odanızda varsa kötü enerjiyi hapseden yapısıyla huzursuzluk hissettirebilir bu yüzden evin dışında veya balkonda konumlandırılması bu negatif enerjinin eve girişini engelleyecektir.
- Ağaç elementi insanı yardımseverdir ve korumacıdır. Ağaç elementi yeni başlangıçları temsil eder.
- Bu elementin az olması durumunda karamsarlık hissi yükselebilir. Ateş elementiyle dengelenir.
Su Elementi
- Su elementi sessizlik ve huzuru temsil eder. Rengi mavidir. Mavi bizi yatıştırır. Örneğin evimiz deniz manzaralıysa su elementini güzel karşılıyor demektir. Değilse mavi bir tablo bize suyu hatırlatacak bir simge yine evimizde bu elementi var edecektir.
- Dengesiz kullanıldığı taktirde korku hissi yaratabilir. Heyecanımızı kaybettiğimiz hissine kapılabilirizToprak elementiyle dengelenir.
- Feng Shui’nin bir diğer olmazsa olmazı su israfını en aza indirgemektir. Bunun için sifon veya musluktan akan suyu en aza indirmeliyiz aksi taktirde chi enerjisinin suyla birlikte akıp gideceğine inanılır.
Toprak Elementi
- Toprak tüm elementlerin temelidir. Var olan her şey topraktan gelir ve yine toprağa dönerek onu besler. İstikrar ve düzeni simgeler. Renkleri sarı ve kahverengidir.
- Toprak elementi insanı güvenilir, sırtınızı yaslayabileceğiniz insanlardır.
- Toprak elementinin dengesiz kullanımı halinde ortaya çıkan durum kaygı halidir.
Metal Elementi
- Bu element gereksiz olanı at felsefesi taşır. Hayatı olduğu gibi kabullenmek ve akışa bırakmak bu elementi dengeler. Çeşitli metal objeler kullanarak onun varlığını sürdürebiliriz.
- Metal insanı disiplinli insanlardır.
- Metal dengesizliğinde sorun mükemmelin peşinde koşmak olabilir.
Feng Shui İle Ev Dekorasyonu
Feng Shui bize evimizde izlememiz gereken birkaç yol gösteriyor. Bunlardan bazıları;
- Chi enerjisinin evimizde kolay dolaşabilir olması için gereksiz eşyalardan kurtulmalıyız.
- Antre evimizin girişi ve ilk izlenim için önemli bir alandır. Antrenin mutlaka davetkar olması gerekir. Giriş kapısının tam karşısında ayna olmamalı. Nedeni eve giren enerjinin eve giremeden geri dışarı yansımasıdır.
- Mutfak hem ateş( ocak) elementinin hem de su ( lavabo) elementinin birarada yoğun kullanıldığı bir alandır. Burada dolap kulpları ya da çeşitli alet ve objeler metal seçilebilir. Böylece enerjiler dengelemiş olur.
- Mutfakta cam kavanoz içinde çeşitli bakliyatların görünür biçimde olması bereketi temsil eder.
- Banyonun kapısı ve klozet kapağı mutlaka kapalı kalmalı. Aksi taktirde chi enerjisi eksilir.
- Mobilyalarda sivri kenarlı tasarımlar yerine yumuşak hatların tercihi chi yayılımı ve sıcak bi ortam için idealdir. Dikdörtgen yerine yuvarlak masa kullanmak gibi.
- Yatak odasında yatak ve komodin haricinde eşya bulunmamalı. Dolaplar, masalar başka odalarda çözülmeli. Tv , ayna gibi dikkat dağıtıcılar bulunmamalı.
- Saat kullanımı acelecilik hissi uyandırabileceğinden az kulanılmalı.
- Misafir odasında misafirlerin konumu kapıyı görecek şekilde ayarlanmalı çünkü bu insanlara güven duygusu verecektir.
- Yatak odasında yatak pencere önüne konumlanmamalı, bazanın altında gereksiz eşyalar olmamalı.
- Çalışma masamız yine direk pencere önünde konumlanmamalı yine kapıyı görecek şekilde pencerenin sağ veya soluna konumlandırılmalıdır.
- Odaların doğal ışık alması önemli onun dışında direk aydınlatma yerine lambader ya da sadece masa lambalarıyla loş bir aydınlık idealdir.
Feng Shui tabiki bu yazıdan çok daha fazlası. Edindiğimiz bu bilgilerden yola çıkarak huzura ihtiyacı olan bizler için denemeye değer :)
Kaynaklar / References
- Homify
- Made in Feng Shui
- Esra Koyuncu
- Başak Kablan
- Koopolog