TBDY 2018 ile gelen bir yenilik de 22 yıl sonra Deprem Bölgeleri Haritalarının güncellenerek yerini Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yayımlanan Deprem Tehlikeleri Haritasına bırakması. E-Devlet üzerinden ulaşılan ve interaktif olan Deprem Bölgeleri Haritasında ayrıca “diri faylar” da görüntülenebilir hale geldi.
Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor Mu?
Eminim ki bir çoğumuzun aklından geçmiştir. Özellikle yeni ev alanlar, yeni bir mahalleye veya şehre taşınanlar evlerinin yakınında bir fay hattı var mı? Varsa evine uzaklığı ne kadar? gibi aklınıza takılan tüm soruların cevabına AFAD’ın Türkiye Deprem Tehlikeleri Haritalarından ulaşabileceksiniz.
Sizler için adım adım diri fayların örnek bir eve ne kadar mesafede olduğunu anlattık.
1.Öncelikle E-Devlet hesabınız ile giriş yapın ve arama bölümüne AFAD yazın ve karşınıza çıkan arama sonuç sorgusunda Türkiye Deprem Tehlike Haritaları seçin. Uygulama Git butonuna tıklayın. Hata verirse https://tdth.afad.gov.tr/TDTH/ sayfasından tekrar giriş yapmayı deneyin.
2. Sol menüde bulunan “Adres Sorgulama” butonundan sorgulamak istediğiniz İl, İlçe, Köy, Mahalleyi girin ve yine sol menüde bulunan bilgi al butonu ile haritadan sorgulamak istediğiniz konumu işaretleyin.
3. Sol menüde bulunan “Katman Kontrolü” butonuna tıklayın. Ardından karşınıza çıkan kutudan “Diğer Katmanlar” sekmesini seçin. Sekmenin içerisinde bulunan “Diri Faylar” kutusunu işaretleyin ve uygula butonuna tıklayın.
4. Haritada görünen siyah çizgiler 6 yıllık çalışma sonucunda MTA tarafından 2012 yılında yenileyerek yayımlanan diri faylardır. Önceki harita 1992 yılında yayınlanmış olan diri fay haritasıydı ve 1992 yılında yayınlanan diri fay haritasında 150 adet fayın olduğu biliniyorken 2012 yılında yapılan çalışma ile diri fayların 326 adet olduğu tespit edilmiştir.
5. Sol menüdeki ölçme aracını kullanarak işaretlediğiniz konumun diri faya olan uzaklığını ölçebilirsiniz.