22 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Otopark Yönetmeliği, 1 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe girecekti. Ancak yayınlanan yeni bir yönetmelik ile ileri bir tarihe ertelendi. Peki ertelenen otopark yönetmeliği hangi değişiklikleri içeriyor? Cevabı yazımızda.
Otopark yönetmeliği bilindiği üzere 1 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe girecekti. Ancak kamuoyunun beklentileri yönetmeliğin ertelenmesi yönünde olduğundan yönetmelik 1 Ocak 2019 tarihine ertelendi. Peki yeni yönetmelik ile neler değişecek ve hangi yenilikler eklendi? İşte yeni otopark yönetmeliğinde dikkat çeken maddeler…
Her daireye bir otopark zorunluluğu getirilecek
Yeni otopark yönetmeliğinin en dikkat çeken maddelerinden birisi; her 3 daireye bir otopark yerine daire başına 1 otopark yapılması zorunlu olacak. Böylece sokaklara araç park sorununun ortadan kalkması öngörülüyor.
Park et – devam et otoparkları kurulacak
Metrobüs ve metro istasyonlarına en fazla 500 metre mesafede “park et – devam et” otoparkları kurulacak.
Konutlar otoparklara dönüştürülebilecek
Yeni yönetmelik ile giriş ve çıkış noktalarının uygun olması şartıyla; ticari binalar ve konutlar, çok katlı otoparka dönüştürülecek ve işletilebilecek.
Kamu kurumlarının binaları otopark olarak kullanılabilecek
Yeni otopark yönetmeliği ile yol, meydan, yeşil saha, parklar ya da okul gibi kamu kurumlarına ait taşınmazların bahçelerinin alt bölümleri yer altı otoparkı olarak kullanılabilecek.
Avm gibi yapılara otopark düzenlemesi geldi
Avmler gibi kapalı otoparkları olan yapılara giriş ve çıkışlarda zorlanılması nedeniyle eğim ve genişlik şartı getirildi. Otopark giriş kapısı genişliği net 2.75 metreden, otopark iç yüksekliği ise net 2.10 metreden az olmayacak. Rampa eğimi %15’ten fazla, dönüş yolu genişliği 7 metreden az olmayacak.
İki bina parseli aynı otoparkı kullanabilecek
Birbirine komşu iki binanın arasındaki alan birleştirilerek ortak otopark kullanılabilecek.
Elektrikli araçlar da yeni yönetmelikte
Genel kullanıma açık otoparklarda, her 50 park yerinden biri elektrikli araçlara uygun olarak düzenlenecek. Araçların şarj olabilmesi için şarj istasyonları kurulacak. Elektrikli araçların yaygınlaşması nedeniyle bu maddenin eklenmesi yerinde bir karar olacaktır.
Sığınaklar otoparklara dönüştürülebilecek
Barış zamanlarında da sığınaklar otopark olarak kullanılabilecek.
Araç asansörleri ayrı bir yönetmelikte
Çok katlı asansör tipi mekanik otoparkların yasal alt yapısı oluşturulacak. Mekanik otopark yatay ya da düşey olarak hareket edecek.
Otopark bedeli kalkacak
Otopark alanın tapuda belirtilmesi gerekecek. Otopark yapılamayan binalarda yürüyüş mesafesindeki başka bir otoparktan yer gösterilmesi ve tapuya eklenmesi zorunlu olacak. Otopark bedeli uygulaması kaldırılacak. Eklenen bu madde sayesinde, otopark bedeli ödeyerek, otopark yapımı zorunluluğundan kurtulmanın önüne geçilecek.
Bazı yapılara otopark zorunluluğu gelecek
Yeni yönetmeliğe eklenen bu madde sayesinde; toplu konutlar, halkın toplu kullanımına açık sinema, disko, düğün salonu, tiyatro, hastane, oteller, gibi mekanlarda otopark ihtiyacının bina bünyesinde karşılanması zorunlu olacak.
Yaya kaldırımları otopark olarak kullanılmayacak
Yaya alanları ve kaldırımları bu yönetmelikle birlikte otopark olarak düzenlenemeyecek.
Bisiklet park yerleri zorunlu hale getirilecek
Otopark alanlarının %1’i bisiklet ve motosiklet park yeri olarak ayrılacak.