Epoksi kavramını mutlaka belli bir düzeyde biliyorsunuzdur, ancak tam olarak epoksi nedir? Yapıştırıcılardan döşemelere kadar epoksinin kendisini özel kılan birçok özel kullanım alanı vardır. Epoksinin ne olduğunu ve çeşitli şekillerde nasıl uygulanabileceğini bu içeriğimizde bulabilirsiniz.
İçindekiler
Epoksi Nedir?
Epoksi, termosetler grubundan yapıştırıcı bir kimyasal reçinedir. Suya, aside ve alkaliye direnci çok iyidir, zamanla direnç özelliğini yitirmez. Çatlağa doldurulmuş epoksi yapıştırıcısı, çatlağın yarattığı süreksizlik ortamını sürekli duruma dönüştürür, çatlağın her iki yüzünü çatlak boyunca sürekli olarak birbirine bağlar ve gerilme birikimlerini önler. [kaynak]
Epoksi Nasıl Yapılır?
Epoksi, reçine ve sertleştirici olarak bilinen iki farklı bileşiğin karıştırılmasıyla oluşturulur . Reçine belirli bir formül kullanılarak karıştırıldığında, iki bileşen sertleşmeye başlar. Kürlenme, moleküler zincirlerin kimyasal olarak reaksiyona girerek güçlü bir bağ oluşturmasıdır. Reçine ve sertleştirici veya katalizör birleştiğinde güçlü, sert bir malzeme oluşturur. Epoksinin sertlik faktörünü artırmak için termoplastik polimerler de eklenebilir. Kürlenme seviyesi, reçine tipine, kullanılan sertleştirme bileşiklerine ve kürlemenin gerçekleştirildiği sıcaklığa bağlıdır. Sonuç, kişisel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak çeşitli epoksiler kullanmayı seçebilmenizdir. İnanılmaz derecede güçlü özellikleri sayesinde epoksi, uçak parçalarına, koruyucu kasklara ve daha fazlasına ek güç sağladığı için kanıtlanmış dinamik bir malzemedir.
Epoksi Kullanım Alanları Nelerdir?
Çoğu durumda epoksi, metal, ahşap ve daha fazlası gibi çok çeşitli malzemelere kolayca yapışabilen güçlü bir yapıştırıcı olarak kullanılır. Epoksiyi genel amaçlı bir yapıştırıcı olarak satılan çoğu yerde bulabilirsiniz.
Epoksi süper yapışkan yapısının yanı sıra çimento ve harç için bağlayıcı olarak da kullanılabilir. Ayrıca, dildeğiğiniz başka ortamlarda döşeme için mükemmel bir kaplama olarak geçer. Özelliklerine bağlı olarak epoksi ayrıca endüstriyel kaplamalar ve sert köpük malzemelerde kullanılır. Ayrıca güçlü, fiber takviyeli plastiklerin bir parçası olarak da görebilirsiniz.
Yukarıda belirttiğimiz gibi epoksi birçok kullanım alanı bulunan bir malzemedir. Aşağıda verdiğimiz örnekler, birçok uygulama alanının yalnızca küçük bir kısmıdır.
- Endüstriyel kaplamalar
- Fiber takviyeli plastikler
- Kaymaz kaplamalar
- Sert köpükler
- Genel amaçlı yapıştırıcılar
- Elektrik izolatörleri
- Elektronik ve elektrikli bileşenler
- Müzik aletleri üretimi
- Uzay ve havacılık sanayisi
- Otomotiv sanayisi
- Yaşam alanlarında toprak yalıtımı
- Taş halıların iç ve dış mekanlarda sabitlenmesi
- Mutfakta tezgahların kesilmeye dayanıklı sızdırmazlığı
- Eski binalar için modern yenileme fikirleri
- Epoksi reçineden yapılmış takılar
- Özel UV reçinesi ile hızlı onarımlar
- Reçine sanatı resimleri gibi sanat nesneleri
- Her türlü kalıp ve figür dökümü
- Dekoratif objeler
- Epoksi reçineden yapılmış masalar/mobilyalar
- Duş tekneleri için reçine zeminler
- Garaj zeminleri için su geçirmez yüzeyler
- Akvaryumların yapımı
- Küçük parçaları onarmak ve yapıştırmak
- Model inşa projeleri [kaynak]
Epoksinin Özellikleri
Epoksiyi farklı ortamda kullanmanın çok çeşitli faydaları vardır. Epoksinin özellikleri, iki bileşenin kürlendiği spesifik kimyasal yapıya bağlıdır. Epoksi, kimyasallara ve ısıya karşı son derece dayanıklıdır ve ayrıca suya dayanıklıdır. Çeşitli yüzeylere inanılmaz yapışma sağlar, bu nedenle genellikle ev, inşaat işleri için imal edilir. Epoksi malzemesi aynı zamanda olağanüstü bir yalıtkandır ve hem mekanik hem de elektriksel uygulamalarda kullanılabilir. Malzeme son derece serttir ve snowboard ve kaykay gibi sert melzemeler üretmek için de kullanılabilir. Uzun raf ömrü olan epoksi, uçak parçalarından devre kartlarına kadar her şey için mükemmel yardımcı bir malzemedir. Epoksi, garaj zeminlerinden endüstriyel parçalara kadar inanılmaz bir kullanım ve uygulama yelpazesi sunar. Bu çok yönlü malzeme, akla gelebilecek neredeyse her şey için özelleştirilebilir.
Epoksi özelikleri şöyle sıralanabilir.
- Çok yüksek aşınma direnci
- Genellikle yüksek malzeme dayanımı
- Darbeye duyarsızdır (parçalanmaz)
- Sıvıdan katıya dönüşüm sırasında genellikle düşük büzülme
- Yaklaşık 1,2 gram yoğunluk değerleri (santimetre küp başına)
- Buna uygun yüksek kaliteli ürünlerle iyi UV direnci
- Hemen hemen tüm malzemelere iyi yapışır
- Yüksek ısı direnci
- Elektrik yalıtkanı görevi görür
- Yüksek asit direnci
- Epoksi reçinesinde neredeyse hiç çatlama olmaz
- Dış mekanlarda kötü hava koşullarına dayanıklılık