Çoğunluğu ithal olan enerji tüketimlerinin önemli bir kısmı binalarda gerçekleşirken tüm binaların enerji kimlik belgesi sahibi olması da zorunlu hale getirildi. EKB olarak tanımlanacak olan Enerji Kimlik Belgesi’ne sahip olmayan yapıların kiralanması, satılması ya da satın alınması söz konusu olmayacak. Son tarih olarak 1 Ocak 2020 belirlenirken bu zamana kadar mutlaka her binanın EKB sahibi olması da şart. Peki, EKB nedir, nasıl alınır?
Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
Binaların sahip oldukları enerji durumları, tüketim halleri özelinde gerekli verilerin bulunacağı EKB, eksik durumları göstermesi açısından da büyük öneme sahip. Türkiye’de 16 milyon konutta ısı yalıtımı olmadığı da biliniyor. Daha verimli bir enerji tüketimi için ısı yalıtımı yaptırılması da zorunlu hale geliyor.
8 ay içinde tüm binaların EKB alımı yapması gerekli olurken enerji israflarının önlenmesi amaçlanıyor. Çevre açısından da faydalı olacağına inanılan EKB, binanın enerji ihtiyacını gösterecek. Enerji tüketim durumları ve sınıflandırmayla birlikte ısıtma-soğutma sistemleri de dahil edilecek.
Enerji Kimlik Belgesi Başvurusu
Isı yalıtımları ile birlikte enerji kimlik belgesi bulunmayan binaların iskan ruhsatı alabilmesi söz konusu değil. A ile G sınıfı arasındaki tüm yapıların EKB var olurken farklı parametrelere göre de incelemeler yapılarak işlemler gerçekleştiriliyor. 1 Ocak 2020 son tarih olurken EKB düzenleme yetkisi Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketlerindedir. İşlemler bu şirketler üzerinden gerçekleştirilir. A sınıfı yeni yapılarda ise EKB uzmanı tarafından incelemeler yapılmasının sonrasında belge düzenleniyor.