En Uygun Konut Kredisi Hangi Bankada
Konut kredisi, ev sahibi olmak isteyen vatandaşların sıklıkla başvurduğu bir kredi türüdür. Konut kredisi alırken herhangi bir kefile ihtiyaç duyulmaz. Zira bankalar ödemeleri güvence altına alabilmek için, satın alınan eve ipotek koymaktadır.
Konut kredisi alırken, bir peşinat verilmesi gerekir. Almak istenilen evin en fazla %80’lik değeri kadar kredi çekilebilir. Geriye kalan %20’lik oranın peşinat olarak verilmesi zaruri bir durumdur.
Konut kredisi alırken faiz hesaplama konusuna dikkat etmeniz gerekir. Faiz hesaplama ile ne kadar ödeme yapacağını görebilirsiniz. Bu nedenle vatandaşın en çok merak ettiği konuların başında bankaların vermiş olduğu faiz oranları gelmektedir. Faiz oranları bankadan bankaya değişiklik gösterse de bankaların bağlı olmak zorunda kaldıkları bazı oranlar mevcuttur. Bu faiz oranları her yıl Merkez Bankası tarafından belirlenir. Bankalar da Merkez Bankası’nın belirlemiş olduğu minimum ve maksimum faiz oranlarına uymak mecburiyetindedir.
En uygun konut kredisi veren bankalar Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası ve Akbank olarak karşımıza çıkmaktadır. Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın faiz oranı %0.99’dur. Türkiye İş Bankası ve Akbank’ın faiz oranları da %1.17’dir. Oldukça düşük faiz oranlarına sahip bu bankalar ile daha uygun ödeme planlı konut kredisi alabilirsiniz.
Konut kredisi faiz oranlarını belirleyen bir diğer önemli etken de vade süresidir. Vade süresi arttıkça buna bağlı olarak faiz oranları da artış gösterir. Bu nedenle sizi zorlamayacak şekilde bir vade süresi belirlemeniz önerilir. 15 yıldan uzun süren vade süreleri, vatandaşa ciddi bir meblağda zarar olarak geri dönecektir. Bu nedenle konut kredisi almadan önce etraflıca bir araştırma yapmak önemlidir.
Konut Kredisi Dosya Masrafı
Konut kredisi hesaplaması yaparken yalnızca faiz hesaplama işlemi yapmak yanlış olacaktır. Dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus da dosya masraflarıdır. Dosya masrafları da vatandaşın ödeme planı içerisine dahil edilecektir. Dosya masraflarına ek olarak farklı ek ücretler de bulunur.
Dosya masrafları alınan kredinin binde beşi oranında olmak zorundadır. 100 bin liralık bir konut kredisi alan vatandaş, 500 liralık bir dosya masrafı ödeyecektir.
Konut satın alınmadan önce değerinin belirlenmesi gerekir. Bunun için de konut ekspertizleri bankalar tarafından görevlendirilir. Konut ekspertizleri satın alınmak istenen gayrimenkulün değerini belirleyen kişilerdir. Bu ekspertizlerin ücretleri de kredi çeken vatandaş tarafından ödenir. Ekspertizlerin toplam maliyeti 500 – 600 lira civarına denk gelir.
Bir başka ek maliyet de hayat sigortasıdır. Bankalar yüksek meblağlı kredilerde, tüketicilerden hayat sigortası talep edebilmektedirler. Parayı güvence altına yapmak için istenen hayat sigortası, her banka tarafından zorunlu tutulmaz. Ancak yine de göz önünde bulundurulmalıdır. Hayat sigortası ücretleri de sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. Bu nedenle sigorta şirketleri de ek masraftan kaçınmak için araştırılmalıdır.
Konut kredisi alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer masraf da DASK, yani Zorunlu Deprem Sigortası’dır. Zorunlu deprem sigortası ev satın alınırken mutlak suretle yaptırılması gereken bir sigorta türüdür. Devlet tarafından yasalarla belirlenmiştir.
Konut Kredisinde Kefil İstenir mi?
Konut kredilerinde, eve ipotek konulmasından ötürü genellikle kefil şartı aranmamaktadır. Ancak konut kredisine başvuran kişinin kredi notunun düşük olması nedeniyle kefil şartı aranabilir. Kefil olacak kişinin de kredi notunun yüksek olması ve düzenli bir gelirinin olması beklenir.
Konut Kredisi Aylık Taksit Tutarı Nasıl Belirlenir?
Konut kredisinin aylık taksit tutarı kredi puanına ve alınan kredi miktarına göre farklılık gösterse de bir takım kalıplara uyulması gerekir. Örneğin bir kişi aylık gelirinin en fazla %50’sini borç olarak ödeyebilir. Yani aylık 5 bin lira geliri olan bir tüketici en fazla 2500 liralık taksit ödeyebilir. Eğer aynı hanede yaşayan kişilerin de gelirleri konuya dahil edilirse, ödenecek miktar da buna bağlı olarak artabilir. Bunun için önceden gelir beyanı yapılması ve buna göre bir ödeme planının oluşturulması gerekmektedir.
Konut kredisi çekmek ve aylık taksit tutarı hesaplamak için Hangikredi.com, Enuygun.com, Tekkredi.com gibi siteleri araştırabilirsiniz.