Emlak Nedir?
Emlak; ev, arsa, tarla, mesken, ofis vb. taşınmazların ortak adıdır. Bir diğer söyleyişle gayrimenkul de denebilir.
Tüm bu taşınmazların satışını, kiralanmasını ve bu gibi işlerin satıcı ve alıcı arasındaki koordinesini sağlayan kişi veya kişilere emlakçı adı verilir.
Emlakçı Olmanın Şartları Nelerdir?
- 18 yaşını doldurmuş olmak.
- En az ilköğretim diplomasına sahip olmak. (Daha önce lise diploması şartı aranıyordu.)
- Yaşadığınız yerdeki ticaret odası veya esnaf odasının açtığı veya dışardan özel firmaların açtığı MYK verme yetkili kurumlarda belgeniz olmalı.
- Bu belgeyi almadan önce gerekli eğitimleri alırsınız ve kamera ortamında sözlü ve yazılı sınav olursunuz. Yeterli görülürseniz yeterlilik belgesine sahip olursunuz.
- Ardından muhasebecinize emlak ile ilgili nace kodunu şirketinize işletmeniz gerekir.
- Tüm bu işlemlerden sonra Ticaret Bakanlığının sitesinden kaydınızı oluşturmanız ve istenilen bilgileri doldurmanız ve sertifikanızı sisteme yüklemeniz istenir. Ardından yetkili kişiler tarafından başvurunuz incelenir ve taşınmaz ticareti yetki belgeniz sistemde hazırlanır.
- Bu belgeyi çıkartıp artık emlakçılık yapmaya başlayabilirsiniz. Bu belgenin üzerinde, şirket unvanı, mersis no, yetki belgesi numarası, düzenleme tarihi ve işletme adresi bulunur. Artık emlakçılık yapabilirsiniz.
Emlakçılıkta Bilinmesi Gerekenler
- Öncelikle varsa çevrenizde eşin-dostun arsasını, dairesini satıp kiralayabilirsiniz veya internetteki sitelerden sahibinden adı altında satış yapanları arayıp, süreci sizin takip etmek istediğinizi söyleyebilirsiniz.
- Herhangi bir kişinin emlakçılığını yapmadan önce karşı tarafla emlakçı ile satıcı arasında imzalamanız gereken “yetkilendirme sözleşmesini” hazırlamanız gerekir. Bu belge sizin satışı/kiralanmayı tamamen devraldığınızı, başka kişiler ve kurumlarca ve hatta arsa sahibi tarafından bile satılamayacağını kağıda dökmüş olursunuz.
- Herhangi bir alıcı bulduğunuzda daireyi / arsayı gösterirsiniz ve prosedür olarak “yer gösterme” belgesini imzalamanız gerekir.
- Eğer ki satıcı sizden habersiz kiraya verir/ satarsa yasal faizi ile komisyon hakkınızı alırsınız. Mahkemeye gitseniz bile yukarıda bahsettiğim belgeleri imzalamanız durumunda siz haklı çıkarsınız.
- Satış, sizin aracılığınız ile gerçekleşeceği zaman alıcı ve satıcıyı bir araya getirirsiniz ve yaparlarsa pazarlıktan sonra iki taraf arasında sözleşme hazırlayıp notere/ tapuya gidebilirsiniz.
- Bu alışverişte sizin alacağınız miktar ise satışlarda alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı %2+KDV’dir. Kiralamalarda ise 1 aylık kira bedelidir. (2021 Ağustos)
Okuduğunuz için teşekkürler.
İbrahim YILMAZ
İnşaat Mühendisi
Müteahhit
C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı