Seçimlerin ardından tekrar gündem ekonomi olurken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yeni reform paketi de açıklandı. Buna göre paketin en önemli unsuru finansal başlık olurken bankacılık sektörünün güçlendirilmesi için çeşitli adımların atılacağı vurgulandı. Bankacılık açısından değerlendirildiğinde hem kamu bankaları hem de özel bankaların sermayelerini çok daha güçlü konuma getirmesi bekleniyor. Kamu bankaları özelinde Hazine Maliye Bakanlığı 28 Milyar TL tutarında Özel Tertip Devlet İç Borçlanma Senedi ihraç edileceği de bizzat Albayrak tarafından belirti. Özel bankalar ise sermaye artırımları yaparak güçlü bir şekilde var olmayı sürdürecek. Bununla birlikte kar payı dağıtılmaması da öngörülüyor. Aynı zamanda mali sistem çerçevesinde denetimlerin güçlendirilmesi de söz konusu. Kurulacak olan Ulusal Veri Merkez sayesinde işlemlerin çok daha hızlı ve belirleyici bir şekilde takibi yapılabilecek. Risk potansiyellerin ise daha erken bir şekilde analizi gerçekleşeceği için kazanç durumlarına etkisi de pozitif olacak.
İnşaata Özel Fon
Bankalarla ilgili bu tip gelişmeler olurken sistem içerisinde inşaat sektörü için de önemli bir yeri bulunuyor. Bilindiği gibi banka alacak sorunlarında başı çeken iki sektör enerji ile birlikte inşaat. Bankalar Birliği tarafından yapılacak işlemle inşaat sektöründeki sorunlu varlıkların bilanço dışına taşınması gerçekleşecek. Borç-hisse takası yoluyla böyle bir durum gerçekleşecek olup aynı zamanda Gayrimenkul Fonu da kurulacak. Enerji sektöründe ise Enerji Girişim Sermaye Fonu hayata geçirilecek. Fon kullanımları ve süreçlerle ilgili Bankalar Birliği çalışmalarını devam ettiriyor. Konu detaylarının ilerleyen günlerde açıklanması bekleniyor.
Denetim Yoksa Kredi Yok
Reel sektör açısından mali yapının düzeltilmesi amaçlanırken 100 milyon TL üzerindeki sorunlu durumlarda ise bağımsız denetim şirketlerinin raporları belirleyici olacak. Mali yılın sonrasında 120 gün içinde şirketlerin bankalara finansal tabloları sunması gerekecek. Borç ödeme kapasitesi ile birlikte kur riski ve karlılık durumları gibi çeşitli unsurların gösterileceği mali denetim raporuna göre şirketlere banka kredileri verilecek. Denetimden geçmeyen bilançoların onaylanması ise söz konusu olmayacak. Onay almayan şirketlerin yeni kredi başvuruları da geçersiz kabul edilecek.
Konkordato Sil Baştan
İflas süreçleriyle birlikte son yıllarda bir hayli gündem olan konkordato süreçleri de yasal çerçeve özelinde geliştirilecek. Bununla birlikte borç çıkmazına girilmesi halinde işlemler çok daha hızlı hale getirilecek. Şirketlerin tasfiye süreçleri ve sonrasındaki ipoteklerin nakit duruma çevrilmesinin pratik hale geleceği yapı kurulacak.