Eğik askılı köprüler Dünya’da ve Avrupa’da oldukça popüler olan bir köprü çeşididir. Parabolik Asma Köprülerin (Suspension Bridge) tüm özelliklerini sağlarken, 150 m ile 850 m arasındaki açıklıklar için daha az yapım ve bakım maliyeti olması, daha hızlı yapılabilmesi önemli avantajlarıdır. Eğik askılı köprüler, Parabolik Asma Köprüler gibi en az iki ayağa ihtiyaç duymaz. Tek ayak olarak da dizayn edilebilirler. Köprü segmentleri prefabrik üretilip (çelik ya da betonarme) yerine yerleştirilebildiği gibi, yerinde döküm betonarme olarak da yapılabilir.
Dengeli Konsol
Dengeli Konsol, köprü başlık anosu üzerinden iki yöne doğru betonarme segment olarak yerinde dökülüp konsol oluşturmak suretiyle yapılan köprü yapım yöntemidir. Özellikle köprü ayaklarının yüksekliğinden ötürü iskele kurulamayan, geniş açıklık istenen ve geçilmesi zor coğrafik durumlarda fayda sağlayan hızlı bir yapım yöntemidir. Çoğunlukla köprü orta açıklığının 250 m’ye kadar olduğu projelerde uygulanmaktadır.
İtme ve Sürme Köprüler
Yüksek ayaklara sahip köprülerde, mevcut yaşam alanlarının, iletişim hatlarının, su alanlarının, ekolojik olarak korunması gereken alanların üzerinden, aşağıya zarar vermeden uygulanan bir yöntemdir. Segmentlerin döküldüğü bölgede ve ilerletme sırasında düşey desteklere ihtiyaç duyulmaz. Tek bir yerde dökülür. Bir nevi fabrikasyon üretimdir. Bu nedenle kalıp tasarrufu sağlar ve beton kalitesinin kontrolünü kolaylaştırır.
Prekast Segmentli Köprüler
Segmentlerin fabrikasyon üretilebileceği ve montaj edileceği yere kolayca taşınabileceği durumlarda tercih edilen bir yöntemdir. Segmentler tüm uzunluk boyunca bir araya getirilip Ardgerme uygulanabileceği gibi, segment segment birleştirilerek de Ardgerme uygulanabilinir. Temel olarak, süre kısıtlamaları olan projeler için ideal bir yöntemdir.
İskele Üzeri Ardgermeli Köprüler
Bütün bu yapım metotlarının dışında, köprü ayak yüksekliklerinin iskele kurmaya müsait olduğu durumlarda, özellikle şehir içi ve şehir dışında ki otoyol kavşaklarında tercih edilen bir yöntemdir.
Yasemin Erdoğan #BiMakina
Makine ve İnşaat Mühendisi