Dünyanın en uzun ahşap binası olarak kabul edilen yapı The Mjos Tower, 4.4 metre daha yukarı çıkarak tasarlandığından daha yüksek seviyeye ulaştı.
The Mjos Tower projesinin tanıtımında, tamamen geri dönüştürülebilir malzemelerden yapıldığı açıklanırken, ahşap yapının şehirlerde görmeye alışık olduğumuz beton yapılara oranla karbon emisyonunu düşürdüğü belirtildi.
İnşaatı 4 Eylül’de biten ahşap bina, Norveç’in 10 km kuzeyindeki Brumunddal’daki nehrin hemen kenarında inşa edildi. “Mjøstårnet” adı verilen ahşap bina yaklaşık 11.300 m2’lik alana sahip olacak. İçerisinde otel, ofisler, restoranlar ve ortak alanlar bulunacak. Buna ek olarak yaklaşık 4.700 m2’lik yüzme salonu olacak. Lamine ahşap kirişlerle yapılan 18 katlı binanın inşası için 12 bin ağaç kullanıldı. Bina Norveçli ahşap imalat uzmanı olan Moelven tarafından geliştirildi.
Yatırımcılardan Arthur Buchardt, projeyi hayata geçirirken Paris’te imzalanan uluslararası çevre anlaşmasından etkilendiklerini ifade etti. “Ahşap yapılar dünyanın biraz daha rahat nefes almasını sağlayabilir.” açıklamasında bulunan yatırımcı, binanın ahşap olmasına rağmen koruyucu dış yüzey sayesinde ateşe dayanıklı olduğunun altını çizdi.
Şirketin müdürü Rune Abrahamsen, Yüklenici HENT ve yapı mühendisi Sweco’ya danıştıktan sonra yüksekliğin 81’den 85.4 metreye çıkarmak için binaya 4.4 metrelik bir pergola eklemeyi kararlaştırdı. Abrahamsen bu konu hakkında ise şunu söyledi “Binanın üstündeki rüzgârlar, binanın temeli tarafından kontrol altında tutuluyor. Kirişlerin kenarlarını yuvarlayarak inşaatı 85.4 metreye çıkardık. Bu prensip bayrak çubuklarından bilinmektedir.” The Mjos Tower (Mjøstårnet), tesisatı ve ince işleri bittikten sonra Mart 2019 itibariyle kullanıma açılacak.
Projenin Dünyada Başka Örnekleri de Var
Dünyanın en uzun ahşap binasını inşa etme yarışı son birkaç yılda hızla arttı. Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan 84 metre yüksekliğindeki HoHo Tower %76’sının ahşaptan yapılması, Nijerya’da 87 metre yüksekliğinde yapılması planlanan The Abebe Court Tower örneklerden sadece birkaçı. Aynı zamanda Paris’te 120 metrelik ahşap Baobab Tower projesi valilikten gerekli izinlerin çıkmaması sonucu iptal edilmişti. Ahşap binalar konusunda en iddialı ülke ise Japonya oldu. Dünyanın en yüksek ahşap binası için hazırlıklara başlayan Sumitomo Forestry, tam 70 kattan oluşan yüksekliği 350 metre olan bir bina yapmak istiyor. Mühendislik açısından oldukça zorlu bir süreci beraberinden getiren inşaatın 2041 yılında tamamlanması öngörülüyor.