Çoğunluğu İngiltere’den olmak üzere Almanya, Amerika ve İsviçre’den de araştırmacıların bulunduğu 25 bilim insanı inşaatçı drone’lar hakkında bir çalışma yaptı ve bu konuda bir de makale yayımladılar. Tam adı, “Birden fazla otonom robotla havadan eklemeli üretim” (Aerial additive manufacturing with multiple autonomous robots).
Arılardan esinlenen araştırmacılar, arıların ağızlarından çıkardıkları salgı kıvamında bir malzeme geliştirdiler. Özel bir çimento-polimer karışımı olan bu malzeme, sertleştiğinde gerekli dayanıma ulaşabiliyor. İşlenebilirliği oldukça yüksek (slump’ı yüksek) ve bir o kadar da hafif olan bu malzeme, drone’larda bulunan depoya entegre ediliyor.
3D baskılama teknolojisini kullanan drone’lar insan kontrolünde ve gerçek-zamanlı olarak çalışmakta. Diğer taraftan, hızlı kürlenen köpük malzemesi de kullanan araştırmacılar sonuçları şöyle açıklıyor:
- Köpüklü malzeme ile 2.05 metre yüksekliğinde (ve 72 katmanlı) bir silindir
- Çimentolu malzeme ile ise 0.18 metre (28 katmanlı) silindir konseptin kanıtı olarak gösterildi.”
Drone’ların asıl meselesi çok yüksek kesinlik (precision) derecesinde malzemeyi yerleştirebilmesinde. Hatta o kadar ki, mm’ler mertebesinde işlemler yapılabilmekte. Bu da “scanning drone”ın (tarayıcı dronelar) “printing drone”lara (imalatçı drone) veri sağlamasıyla mümkün olmakta.
Ayrıca, makale başlığında da geçtiği üzere, sürü halinde çalışmaları için drone’ların hareketleri optimize ediliyor. En verimli şekilde nasıl sürü organize edilir, bu da incelenen konular arasında. Halihazırda yere monte şeklinde 3D printer’lara şahit olduk lakin bu yenilik ile çok daha pratik üretimler yapılabilir.
Özellikle yüksek katlı yapılarda, ulaşması zor olan dağ ve benzeri yerlerde ve tarihi binaların güçlendirilmesi gibi bazı alanlarda öne çıkarılan bu drone’lar sayesinde inşaatta dijitalleşmeye doğru gidiliyor. Bu da insan faktörünün kaldırılmasına zemin hazırlıyor.
Bu güzel bir olay, çünkü işçi ölümlerinde inşaat sektörü başı çekiyor. Ve bu ölümlerin çoğu da yüksekten düşme (yaklaşık %50) şeklinde ortaya çıkıyor.
Bu nazardan bakıldığında inşaatta dijitalleşme için herkesin bir çaba içerisinde olması gerekliliği insana saygı bakımından gerekli. Tamamen insan faktörünün kaldırılmasını savunmuyorum lakin “tehlikeli ve tekrarlı işlerde robot varken bize ne gerek!” diye düşünmekteyim.
Detaylı bilgi için makaleye buradan erişebilirsiniz (ve ayrıca videoya bakabilirsiniz).
Kaynaklar / References
- Tübitak Bilim Genç
- nature