İçindekiler
Deneyin Amacı
Bitümlerin işlenebilirliğini tespit etmek (karıştırma, sıkıştırma, pompalama ve doldurma, boşaltma sırasındaki akışkanlık özelliğini belirlemek) için dönel viskozimetre deneyi yapılmaktadır.
Numune Hazırlama Ve Dönel Viskozimetre Deneyinin Uygulanması
Deney, saf bitüme ve modifiye edilmiş bitümlere uygulanabilmektedir.
- Bitümden alınan numune 150° C sıcaklıktan daha az sıcaklıkta ısıtılarak akışkan hale geldiğinde, 11 gr bitüm tüp içine boşaltılır.
- Sabit sıcaklıkta yaklaşık 15 dk bekletildikten sonra deneye başlanır.
- Viskozimetre değeri, 135° C sıcaklıkta bitüm içerisinde 20 rpm hızında dönen milin dönmeye karşı gösterdiği direnç ile elde edilir.
Dönel Viskozimetre Deneyi Sonuçları
Modifiye edilmiş ve saf bitüm örnekleri, 135 °C ve 165 °C’lik sıcaklıklarda viskozite testine tabi tutulur. Toplanan veriler neticesinde, ASTM D2493 / D2493M-09 standartlarına uygun olarak viskozite sıcaklık grafiği geliştirilmiştir. Geliştirilen grafikten AASHTO T 316 standartdına uygun olarak 170 ± 20 mPa.s ve 280 ± 30 mPa.s. bitüm viskozitelerine karşılık gelen laboratuvar karıştırma ve sıkıştırma sıcaklıkları belirlenmektedir.
Bilinmesi Gerekenler
- Uygulanan kesme gerilmesi ile kesme hızı arasındaki oran, viskozite katsayısı olarak adlandırılır. Bu katsayı, sıvının akmaya karşı direncinin bir ölçüsüdür. Başka bir deyişle, viskozite akışkanlıkla ters orantılıdır. Viskozitenin SI birimi Paskal saniye (Pa.s) ‘dir.
- Bitümün yüksek viskozite değerleri, silindirin sıkıştırmasına karşı direnç nedeniyle genel olarak heterojen bir karışıma neden olabilir. Sonuç olarak karışım düşük bir yoğunlukta sıkıştırılırdığından, düşük stabiliteye sahip kaplama şeridi elde edilir.
- Aynı zamanda, bağlayıcının daha yüksek viskozitesi nedeniyle homojen bir karışım için plentteki üretim veya karıştırma sıcaklıklarının da daha yüksek olması gerektiğinden, fazladan harcanacak enerji nedeni ile ekonomik bir karışım yapılamayacaktır.
- Diğer yandan, bitümlü bağlayıcının daha düşük viskoziteye sahip olması, agrega çevresini saran film kalınlığının ince olmasına neden olacağından, karışımın kalıcılığını olumsuz yönde etkileyecektir.
Bitümlü Bağlayıcı Deneyleri Serisi’nin diğer yazılarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Penetrasyon Deneyi – (Bitümlü Bağlayıcı Deneyleri Serisi – 1)
Yumuşama Noktası Deneyi – (Bitümlü Bağlayıcı Deneyleri Serisi – 2)
Düktilite Deneyi – (Bitümlü Bağlayıcı Deneyleri Serisi – 3)
Parlama Noktası Deneyi – (Bitümlü Bağlayıcı Deneyleri Serisi – 4)
RTFOT (Dönel İnce Film Isıtma Kaybı) Deneyi – (Bitümlü Bağlayıcı Deneyleri Serisi – 5)
Dönel Viskozimetre Deneyi (RV) – (Bitümlü Bağlayıcı Deneyleri Serisi – 6)
BBR Deneyi (Kiriş Eğme Reometresi) – (Bitümlü Bağlayıcı Deneyleri Serisi – 7)
DSR Deneyi – Dinamik Kayma Reometresi – (Bitümlü Bağlayıcı Deneyleri Serisi – 8)