Doğal Afet Nedir?
Can ve mal kaybına yol açan olağan dışı doğa olaylarının tümüne doğal afet denir. Geniş manada insanlara ve diğer canlılara zarar veren olaylar bütünüdür.
Doğal Afetler Nelerdir?
Jeolojik Afetler:
- Deprem
- Heyelan
- Yanardağ Patlamaları
- Tsunami
Meteorolojik (Hava Olayları) Afetler:
- Sel
- Çığ
- Fırtına
- Kuraklık
- Orman Yangını
- Hortum
Teknolojik Afetler:
- Sanayi Patlamaları
- Baraj Yıkılmaları
Bunlar ve bir çoklarına ülke olarak hazır mıyız? Son günlerde göründüğü üzere, komşumuz Yunanistan yangın felaketiyle bir çok can kaybetti. Türkiye’de meydana gelen Ordu sel felaketi ve diğer ilerde oluşan seller ile bir çok maddi ve manevi zararlar oluştu. Japonya depreminde depreme en hazırlıklı ülkelerden biri olan Japonya tsunami ile neredeyse mahvoldu.
Türkiye Felaketlere Hazır mı?
Peki bizler hazır mıyız? Görünen o ki hayır. Felaket bizi yakalayana kadar hiç biri hiç kimsenin umurunda değil. Neden peki niye bu kadar rahatız?
Doğal afet gerçekleşmeden önce tedbir almamak gibi bir özelliğimiz var. Bu insanoğlunun başına gelmeden anlaşılamayan olaylar aslında bir çoğumuzun gözü gibi baktığı ailelerimizi, mal varlıklarımızı tehlikeye atan durum normal hayatın akışında hiç olmadığı ve başımıza gelmediği için bir çoğumuza yabancı.
1999 depremini gören ve bu depremden sonra inşaat mühendisi olan biri için afetin ne olduğunu anlamak ve her an olabileceğini görmek bizim neslimiz için bir nebze yaşanmışlıkların tecrübesi. 1999 depremi ülkemizin bu denli felaketlere ne kadar hazırlıksız olduğunu hepimize göstermişti. Ancak üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen hala bir çok felakettin olduğunu ve buna karşı hazırlıksız olduğumuzu görmek oldukça üzücü. Çözüm ne diye soracak olursanız. Çözüm belli bireysel bilinçlenme ve tatbik etmede geçiyor.
Ayrıca son zamanlarda meydana gelen sel felaketleri maalesef ülkemizin alt yapı olarak henüz yetersiz olduğunun bir göstergesi. Evet bu tarz felaketler dünyanın her yerinde gerçekleşiyor ama bir çok ülkede ki daha önce bu konu ile ilgili Meksika’nın deprem erken uyarı sistemini sizlerle paylaşmıştık. Bu ve bu tarz felaketlerde bilinçli olmak ve önceden uyarılarla bu bilinci aktif hale getirmek oldukça önemli. Bir bölgenin yağış alacağını ve bunun bir felakete yol açabileceğini tahmin etmek zor olmasa gerek. En son bu olayı İstanbul’a dolu yağacak dendiğinde yaşamıştık. Alınan tedbirleri hepimiz gördük, önemli olan araçları korumaktı bunu çok güzel başardık bravo.
Peki ya daha belirsiz bir afet en büyük örneği ”Deprem” için ne yaptınız? Aracınız tehlikede olunca aldığınız ilkel önlemi bile deprem öncesinde kendiniz için aldınız mı? Unutmayın önce kendinize sonra ailenize faydalı olmak için bilinçlenmemiz gerekiyor. Deprem öncesi eğitim, depreme hazırlık, deprem çantası gibi bir çok olgunun depremden önce yapılması gerekiyor. Bu bir çok afet için geçerli. Ben bunu şu olguya benzetiyorum. İş sağlığı ve güvenliğine göre kazaların %97’lik kısmı önceden önlem ile önlenebilir. Toplum sağlığı ve güvenliği için de bu tarz bir olgunun var olabileceğini düşünün ve ona göre hazırlanın.
Yük. İnş. Müh. Muhammed Demirkollu
Dağ Arama ve Kurtarma Derneği Üyesi