Bizler her bir yeni evin inşasında zorunlu olarak bir parça doğayı yok etmekteyiz.Ama kaybolan yeşil alanların büyük bir bölümünü, çatılarımızı yeşillendirerek geri kazanabiliriz.
Düz çatı uygulamalarından biri olan yeşil çatılar çok eskiden Babiller’de vardı. Berlin’de 1890 yılında çiftlik evleri yangından korunmak amacıyla üzerinde bitkilerin yetiştirilebildiği humuslu bir katmanla örtülürdü. Unutulmuş olan bu düz çatı uygulaması 20. yy’ da tekrar hatırlandı.
NEDEN YEŞİL ÇATI ?
- Ses Yalıtımı Özelliği Vardır
Sert yüzeylerde yani geleneksel çatıda ses yansırken ; yeşil çatıda, yumuşak bitki yüzeyleri sayesinde ses emilimi gerçekleştirilir.
Yeşillikler ile kaplanan yüzeylerin, diğer çatı yüzeylerine göre yansıttıkları ses miktarı 3 dB daha düşüktür.Yeşil çatılar ile yapı içerisine ulaşan gürültü 8 dB kadar azaltılabilir.
Havalimanları, otoyollar gibi gürültülü yerlerin yakınlarında bulunan yapılar için bu özellik önemli bir avantaj sağlar.
-
Tozların Filtrelenmesini Sağlar, Kent Havasını İyileştirir
Geleneksel çatılarda toz üretimi ve yükselme mevcutken ; yeşil çatıda, bitkiler oksijen üretir ve tozların filtrelenmesini, tutulmasını sağladığı için kent havası iyileşir.
Nitratlar gibi yağmur sularında havada bulunan, çevreye zararlı bu maddeler emilerek toprağa iletilir.
-
Yeşil Çatılar Isı Yalıtımının Arttırılmasını Sağlar.
Isı yalıtım özelliğine sahip yeşil çatılar, polistiren köpüğü ilavesiyle ısı yalıtım kapasitesinde %50 ye varan artış sağlamak mümkündür.
-
Çevremizin İklim Özellikleri Değişir
Nefes alma özelliğine sahip bitkiler sayesinde, inşaat ve trafi yoğunluğu yüksek kent bölgelerinde oksijen miktarının artması sağlanır. Aşırı ısınmış kuru şehir havasına karşın; enerji tüketen bitkilerin terlemesiyle serin ve nemli havaya sahip olunabilir.
Daha çok yağış alan, yaz mevsimlerinde bunaltıcı sıcakların yerine serin kalan çevreler yaratmak artık yeşil çatılar ile mümkün.
-
Daha Uzun Ömürlü Su Yalıtımı Sağlar
Geleneksel çatılar yerine yeşil çatı tercih etmemiz, kış mevsiminde dondurucu soğukların yapıya erimesine engel olur ve aynı zamanda yazın yapı kabuğunun ısınmasını engeller. Kuvvetli sıcaklık değişimleri koruyucu çim ve toprak tabaka sayesinde önlenir. Yani yalıtım malzemelerimizi hem aşırı sıcaklık farklarından hem de mekanik darbelerden daha iyi koruyabiliriz.
-
Yeni Kullanım Alanları Sağlanır
Geleneksel, kiremitle kaplı çatıların yerine, bitkiler ile kombinlenmiş yaşanabilir dış mekanlar elde etmek yeşil çatılar ile mümkün. Şehir merkezlerinde yok denilecek kadar az olduğunu dikkate aldığımızda, bahçe fonksiyonu gören yeşil çatılar harika bir fikir olur.
-
Yeşil Çatı Demek Güzellik Demektir
Yeşil alanlarnı yetersiz olduğu bugün ki şehirlerimizde, hepimiz doğal ortam eksikliğini hissetmekteyiz. Bu eksikliği çatıların yeşillendirilmesiyle en aza indirgemek mümkün.
Mevcut kent yapılarının geleneksel, estetikten yoksun çatılarına doğanın güzelliklerini getirebiliriz.
Kübra GÜRBÜZ
KAYNAKLAR:
https://tr.onduline.com/tr/urunlerimiz/cati-kaplama/ondugreen-sistem
Neufert,Yapı Tasarımı,Sayfa 104