Bir çoğumuzun aklındaki bu soru ” Devasa Antik Yapılar Nasıl İnşa Edildi”nin cevabı için Massachussetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) 25 tonluk taşları tek elle taşıma deneyi yapıldı.
Stonehenge Yapıları, Moai Medeniyeti gibi devasa yekpare kaya sütunların bulunduğu antik yapıların nasıl ve ne şekilde inşa edildiği uzun süre gizem olarak kalmıştı. Ancak yapılan yeni bir taşıma ve hareket deneyi ile bu yapıların, basit mühendislik kullanılarak hareket ettirildiği hipotezini güçlendirdi.
Antik medeniyetlerin inşa ettiği ve devasa büyüklükteki kaya parçalarıyla oluşturulan yapılar, günümüzde de insanların kafalarının karışmasına sebep oluyor. Ancak Amerikan Massachussetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, antik mühendislerin denge ve hareket konusunda oldukça iyi birer usta olduklarını düşünüyor. Bunu kanıtlamak için yapılan yeni bir deneyde, bazılarının ağırlığı 25 tona ulaşan beton yapılara insan elli ile manevra yaptırılabildiği de gösterildi. Aşağıdaki videoda bu deneyin görüntülerini görebilirsiniz.
Yapılan bu deneyde, MIT ’den Yrd. Doç. Brandon Clifford’ın kurucusu olduğu şirket ile yürütülen ortak çalışmada büyük boyutlarda yekpare beton sütunlar oluşturuldu. Tonlarca ağırlıkları ve yüzlerce yıl hayatta kalabilecek kadar dayanıklı olmalarına rağmen bu beton bloklar şekil ve yapıları itibari ile sadece bir kişi tarafından bile kolayca hareket ettirilebildi.
Deney için oluşturulan bu kayalarda farklı birkaç tasarım yaklaşımları da uygulandı. Bu devasa blokların her biri eğimli, yuvarlak kenarlı, döngü noktalı ve birbirine kenetlenebilir özelliklere sahip şekilde dizayn edildi. Tabi bu kayalar bir insanın kaldırabileceğinden çok daha ağır, ancak bu yapılar şekil itibari ile sallanabiliyor, hareket ettirebiliyor ve hatta bir konumdan diğerine yuvarlanarak götürülebiliyor.
Daha önce Mısır Piramitleri’nin de bu tarz basit mühendislik aletleri ile inşa edildiği savunulmuş ve hatta bir kaç deney yapılmıştı. Ne denli gerçek olduğu tartışılır. Kimimiz ”Uzaylılar Yaptı” diyoruz, kimimiz ”Mühendislik Yaptı”. Gerçek olan şu ki bu yapıların inşası hala Matematiksel bir sır…
Kaynak: Webtekno