Bir yapının / binanın şantiyesinin yeni şantiye şefliğini alacak şantiye şeflerinin, söz konusu yeni şantiyeyi devralmadan önce neler yapması gerekir? Bu konuya değinelim.
Öncelikle bu konuda “Devir Teslim Seviye Tespit Tutanağı” düzenlenmesi iyi olur. Mevcut mevzuatta bu konu hakkında esaslar var mı bilmiyorum. Yapı denetim sistemi YİBF bilgilerinde şantiye seviyeleri hakkında bilgi var. Ancak bu bilgi devir teslim sırasında gelinen seviyeyi tam olarak yansıtıyor mu, bu konuda emin değilim. Eğer bir binanın şantiye şefliği el değiştirecekse öncelikle Devir Teslim Seviye Tespit Tutanağının düzenlenmesi gerektiği kanısındayım. Elbette bu durum ilgili denetçilerin değişmesinde de gereklidir. Böyle bir tutanağa imza atacak kişilerin Müteahhit, Eski ve Yeni Şantiye Şefleri, Eski ve Yeni Denetçilerin olması gerekir kanaatindeyim. Tutulan bu tutanağa mevcut şantiyenin resimleri de ek olarak bulunabilir elbette.
Eğer devir teslim yapan kişiler gerek görürlerse (genelde bu durum büyük şantiyelerde elzemdir diye düşünüyorum) söz konusu yapıdan karot alınıp deneyler yapılması ve donatı okunması şeklinde yapılacak çalışmalarla oluşturulabilecek verilerle bir performans analizi de yapılabilir ve bu performans analizinin sonuçları da tutanak ekine konabilir. Bu performans analizinin ayrıca üniversitelerden bir öğretim üyesinin onayından geçmesi de daha sağlıklı olabilir. Sonra bu tutanakta imzası olan ilgili kişilere birer nüsha verilebilir, birer nüsha da ilgili belediyesine ve ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne dosyalanmak üzere verilebilir. Bu yöntemle devir teslim seviyesi konusu da kamusallaşır, hukuki platforma oturur düşüncesindeyim. Aslında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu konuda bir genelge yayımlayıp İl Valiliklerine gönderse gerçekten artık bu konudaki sorunların da biteceğine inanıyorum.
Bakın, kamuda çalışan bir mühendisin yaşadığı bir olayı aktaracağım. Bu mühendis, bir işi devir teslim almış yarısında ve bu işte önceki kontrol mühendisi, müteahhite yüklü bir fazla ödemede bulunmuş. Bu durum da bu mühendisin işi devralmasından sonra ortaya çıkmış ve konu yeni mühendisin üzerine kalmış. Hala mahkemesi ile uğraşılıyor. Yani diyeceğim o ki ister özel olsun, isterse kamu olsun bu çeşit işlerde kesinlikle ayrıntılı bir DEVİR TESLİM SEVİYE TESPİT TUTANAĞI DÜZENLENMELİDİR.
FATİH TANER VURAL
PROJE VE UYGULAMA DENETÇİSİ İNŞAAT MÜHENDİSİ
ANKARA GAZİ ÜNİVERSİTESİ
0 532 390 97 73