Hong Kong ve Makau liderleriyle birlikte açılışa katılan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, köprüyü resmen araç trafiğine açtı. Yapımı dokuz yıl süren ve yirmi milyar dolarlık maliyetiyle en pahalı projeler arasında yer alan köprünün uzunluğu, bağlantı yollarıyla birlikte 55 km olarak açıklandı. Daha önce birkaç defa gecikme yaşanan köprünün inşaatı nihayet sonra erdi.
Bu Devasa Köprünün Özelliği Ne?
Köprü sayesinde Çin, Zhuhai şehri üzerinden özerk statüye sahip dünyanın finans merkezlerinden olan Hong Kong ve bir başka özerk statüdeki serbest ticaret bölgesi Makau birbirine bağlanmış oldu. Depremlere ve tsunamilere karşı dayanıklı olacak şekilde üretildi. 60 adet Eyfel Kulesi inşa etmeye yetecek 420 bin ton çelik kullanıldı. Köprünün 30 kilometrelik bölümü Pearl Nehri deltasında uzanıyor. Gemilerin geçmesi için 6.7 kilometrelik bölüm iki yapay ada arasında deniz altı tünel olarak inşa edildi. Köprünün geriye kalan kısmı ise bağlantı yolları, viyadükler ve kara tünellerinden oluşuyor ve Zhuhai ile Hong Kong’u köprünün ana gövdesine bağlıyor.
Köprü Neye Hizmet Edecek?
Çin’in Büyük Körfez Bölgesi yaratma planı kapsamında Hong Kong ve Makau’nın yanı sıra güney Çin’de 9 şehri daha içeren projeyle 68 milyon kişilik dev bir şehir ortaya çıktı. Daha önce Zhuhai ve Hong Kong arasında seyahat 4 saati bulurken, köprü sayesinde bu süre 30 dakikaya inecek.
Öte yandan köprüden her isteyen geçemeyecek. Geçişlerde kota sistemi uygulanacak ve köprüyü geçmek isteyenler özel izne tabi olacak. Özel izin alabilenler için geçiş ücreti ise 21$. Toplu taşımaya hizmet vermeyecek olan köprüde demiryolu bulunmazken özel ring ve servis araçları kullanılacak. Yetkililer köprüden günde 9,200 aracın geçmesini bekliyor.
Çin Medyası “Ölüm Köprüsü” Diyor
Çin medyasındaki bir kısım ve çevreciler 55 kilometrelik devasa yapı için “ölüm köprüsü” ismini kullanıyor. Şu ana dek köprünün Hong Kong ve Çin tarafında toplam en az 18 kişinin hayatını kaybettiği söyleniliyor.
Çevreci gruplar da projenin bölgedeki deniz hayatını olumsuz etkileyeceğini iddia ederek soyu tükenmekte olan beyaz yüzgeçli yunusları da tehlikeye attığını savundu. Uzmanlar, projenin denize geri döndürülemez bir hasar verdiğini belirterek geçtiğimiz 10 yılda yunus sayısının 148’den 47’ye düştüğünü ve sayının gitgide azalacağını iddia ediyor. WWF raporlarına göre yunuslar köprü şantiyesi etrafındaki sulardan çekilmiş durumda.