Deniz Kumu ve Betonun Mukavemetine Etkisi
Beton; çimento, su ve ince ve iri agregalardan oluşan, puzolanlar ve katkı malzemeleri ile özellikleri iyileştirilebilen kompozit bir yapı malzemesidir. Betonun yapısındaki boşlukları doldurmak amacı ile kullanılan ince agrega sınıfında olan kumun özellikleri, beton dayanımı ve durabilitesi açısından önemli bir yere sahiptir. Bu yazımızda deniz kumu betona nasıl etki ederi ele alacağız.
Özellikle 1999′ da ülkemizde meydana gelen depremlerden sonra yapılan incelemelerde ince agrega olarak kullanılan kumun doğrudan hiçbir eliminasyon ve yıkanma işlemi görmemiş deniz kumunun olduğu tespit edilmiştir ve beton mukavemetinin %34 oranında düşürücü bir etkiye sahip olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.
Konu ile görüşlerini dile getiren İTÜ öğretim üyesi Beyza Taşkın’a göre denize kıyısı olan bölgelerde beton için deniz kumu kullanımı kaçınılmaz olup, asıl sorunun deniz kumunun zararlı malzemelerden ayrıştırılmadan doğrudan kullanılmasıdır.
O halde işlem görmeden doğrudan kullanılan deniz kumu beton mukavemetine etkisi nedir?
- Beton içinde deniz kumu ve içindeki deniz kabukları olması, boşlukları arttırır. Bu durum beton mukavemetini düşürür,
- Betonda meydana gelen boşluklar dayanımı olumsuz etkilediği gibi betonun durabilitesini de olumsuz etkilemektedir. Bu açıdan beton dış hava koşullarına karşı dayanıksız hale gelir,
- Geçirimliliğin artmasına bağlı olarak beton yapısına kolaylıkla girebilen karbondioksit ve oksijen, betonarme yapıdaki aderansa olumsuz etki yapar. Bu durum donatı korozyonuna sebep olur,
- Korozyonun zamanla artıp kabuklaşıp dökülmesiyle donatı yüzeyleri hasar görür, dolayısıyla hesap çapı düşer, bu açıdan kesitin taşıma kapasitesi düşer.
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi’nde “Denizden Çıkarılan Kumun Mukavemetine Etkisi” adlı makaleyi inceleyebilirsiniz.
Sanal Şantiye