Makasların tasarım amacı trenlerin bir hattan diğer hatta güvenli bir geçişini sağlamaktır. 160 km/saat den daha yüksek hızı olan hatlarda oynar göbekli makaslar kullanılır. Konvansiyonel yani hızı 160 km/saat den daha küçük olan hatlarda ise sabit göbekli veya oynar göbekli iki makas da kullanılabilir.
Basit makas (sağ ve sol makaslar), kruvazman, kutrani (çapraz makaslar) ve ingiliz makaslar olmak üzere farklı makas türleri vardır. Makaslar üzerinde yapılacak maksimum hızlar makas türüne, makas sapan yolunun yarıçapına ve diğer etkenlere bağlı olarak değişir.
Makasların yönünü değiştirmek için elle döndürülen topuzlar veya elektrik ile çalışan motorlar bulunur. Bunlar istasyondaki kumanda masalarından veya trafik kontrol merkezlerinden değiştirilebilir. Makas sonrasındaki iki yolda trenlerin birbirine çarpamadan geçmesini sağlamak için limit taşları konur. Limit taşı, makas iç ray dizileri, mantar dış yüzeyleri arasının 2 metre olduğu yere konulur.
Demiryolu Makaslarında Bölümler
Dil Takımı
Araçların yol değiştirmesini sağlayan bölümdür. iki adet dil, bunların yaslandığı iki adet yaslanma rayı, dilleri birbirine bağlayan çubuklar, manevra çubuğu, makas topu, makasın hangi yolda olduğunu gösteren makas feneri, dillerin kolay hareket etmesini sağlayan kilitleme tertibatı, makas topunun üstünden olduğu diğerlerinden daha uzun olan kürsü traversi ve yeteri kadar makas traversi ile bağlantı malzemelerinden oluşur.
Ara Raylar
Dil takımı ile makas göbeğini birleştiren raylara makas ara rayı denir.
Göbek ve Kontrraylar
Göbek, makasın doğru yolu ile sapan yolun kesiştiği noktadır. Bu noktadan tekerlek budenlerinin geçişinin saplanması için, iki ray kesişme noktasından başlanarak dışa doğru bükülür ve tavşan ayağı denen eğrileri oluştururlar. Kesişme alanında budenlerin serbestçe geçmesi için boşluk bırakılır. Bu boşlukta araçların yol değiştirmemesi için yani güvenlik amacıyla karşılarına kontrraylar bağlanır.
Makas Dil Ucu Açıklığı
Bu açıklık, özellikle makas iğne ucundan giren trenlerin geçiş güvenliği için önem arz eder. Makasın dil ucu açıklığı, açık olan bir makasın dil ucunun yanağı ile yaslanma rayı ekartman yüzeyi arasındaki mesafedir.
Makas Göbeği
Göbekler, çoğunlukla tek parça döküm halindedirler, bunun yanında parçalı olarak imal edilen göbekler, bağlantı elemanları veya kaynaklarla birleştirilerek imal edilirler. Göbekler, sökülebilir bağlantı malzemeleri veya kaynaklar ile raya bağlanabilir. Göbeklerde, tekerlek aktarma alanında tekerleklerin sürüş istikametini yani sürüşe devam ettiği rayı değiştirmemesi için, bu alanlarda kontraylar kullanılır.