Demiryollarının önemi nedir?… Bugün sizinle biraz geniş düşünelim. Konumuzda demiryolları olsun. Demir yollarının önemini hiç düşündünüz mü? Demiryollarının bir ülkeye katkısını düşündünüz mü? Demiryolları tarihine girmeyeceğiz bugün. Demiryolları nedir içinde ki AR-GE çalışmalarının önemini detaylı bir şekilde konuşmayacağız. Oralarda da konuşulması gereken çok önemli hususlar yok mu tabii ki var. Zamanı geldiğinde onlara da değineceğiz hiç endişeniz olmasın.
Okuyucularıma birkaç saniye düşünmelerini istiyorum ve sizlere şu soruyu soruyorum, dünyada demir yolları kötü olan bir ülke var mı?
Düşündüyseniz yok.Bugün dünyanın en gelişmiş ülkesi olarak düşünülen Amerika Birleşik Devletleri ’nin 2006 verilerine göre 226.706 km demir yolu ağı olduğunu biliyor muydunuz? 2007 verilerine göre, tüm Avrupa birliğinin demir yolu hattı uzunluğu 209.895 km olduğunu düşündüğümüzde bu sayının büyüklüğünü daha iyi kıyas edebiliyoruz.
Aklınıza gelebilecek bütün gelişmiş ülkelerin Japonya, Fransa, Çin, Almanya, İsviçre hepsinin çok kaliteli ve son teknolojiye sahip demir yolları var. Gelişmiş ülkelerde bulunan demir yolları üstelik çift hat hatta üç hatlı giden demir yollarına sahipler. Bugün İsviçre Alp dağlarına tren götürüyor. Gelişmiş ülkelerin hepsinin gelişmiş ülke olarak anılmasının birinci sebebi tren yollarının iyi olmasından kaynaklanıyor. Elektrikle çalışıyor benzin derdi yok, yapılan veya ülkeye giren ürünlerin limanlardan veya fabrikalardan tır ile tek tek taşımacılık yapmak yerine tren istasyonundan hepsini toplayıp bir seferde, hızlı bir şekilde kargo yapma imkanı, yolcu taşıyabilmesi, kaza yapma ihtimalinin düşük olması, uzun yıllar kullanılabiliyor olması, yerli üretim yapılabilmesi gibi etkenler ülke ekonomisine dolaylı yoldan çok fazla katkı sağlıyor.
Türkiye ‘de Demiryolu
Ülkemizde ise demir yollarında çok ciddi bir eksiklik hala daha var. Demiryolları uzunluğunun yanı sıra sinyalli demir yollarında da çok ciddi eksiklik bulunuyor. Demiryollarını Türkiye yerli yapabilir. Ülkemizi dışa bağımlılıktan ciddi ölçüde kurtaracak bir ulaşım aracıdır trenler. Şu anda Türkiye de toplam demir yolu uzunluğu 12.608 km, sinyalli hat uzunluğu ise 5534 km uzunluğunda ve bu Demiryollarının çok büyük bir kısmı tek hat şeklinde ilerliyor. Kullandığımız sinyal teknolojisi ise maalesef yetersiz durumda. Kötü değiliz ama iyi olduğumuz hiçbir şekilde söylenemez. Çevresi denizlerle çevrili bir ülkede bulunuyoruz, limanlarımıza ürün taşıyoruz veya limanlarımızdan ürün alıyoruz. Karayollarında bu işi çözmeye kalktığınızda tırların maksimum taşıyabileceği konteyner sayısı bir iken bir trenin taşıyabileceği konteyner sayısı 20 kat daha fazla ve yakıt olarak elektrik kullanıyorsun.
Türkiye trenlerini yüzde yüz yerli yapabilir. Raylarda kullanılacak demiri üretebilir, lokomotifini üretebilir, traversleri üretebilir, rayların altına yerleştirilen dolgu malzemelerini, çakıl taşlarını doğasından çıkarabilir ve en önemlisi yakıtını kendisi karşılayabilir. Bunları yapacak teknik personel ve mühendis sayısına da sahibiz. Demir yollarında daha fazla AR-GE çalışması ile bu konuya dikkat çekilmesi gerekiyor. Demir yollarına hakkettiği değerin verilmesi sonucunda ülkemizin daha hızlı kalkınacağı, ilerleyeceği görülüyor.
Dünyanın en yoğun demir yolu Almanya ’nın iki katı büyüklüğündeyiz ve demir yolları uzunluğunda Almanya ’nın çok gerisinde bulunuyoruz. Almanya ’nın bugün yaklaşık 40000 km uzunluğunda demir yoluna sahip iken bizim 12.608 km uzunluğunda olmamız maalesef üzücü bir tablo. Türkiye demir yollarına sahip çıkmalı ve bu konuda ilerlemeli.
Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.