Geçtiğimiz yıl korona virüsten dolayı dünya genelinde piyasaların dalgalanması tüm sektörler gibi inşaat sektörünü de derinden sarstı. Özellikle betonarmenin ana malzemelerine yapılan zamlarla birlikte sektör tıkanma noktasına yaklaştı. Bu ana kalem yapı malzemelerinden olan demirde de kendini hissettirdi. Demir fiyatları geçtiğimiz yıl 2 katına çıktı.
Güncel olarak demir fiyatlarını incelediğimizde, yükselen emtia fiyatların etkisi ile dolar bazında 750 $ rakamını test eden demir fiyatları gücünü korumaya devam ediyor. vadeli LME çelik fiyatları 730/760 dolar arasında seyrine devam eder iken hurda fiyatları da 490/510 dolar seviyelerinde işlem görmeye devam ediyor. İç piyasamızda TL bazında 7.500 rakamını test ettikten sonra piyasa bazlı bölgesel olarak 7000/7100 seviyelerine kadar gevşeme gösterdi. Artan maden fiyatları ve özellikle ÇİN kaynaklı yükselmeye devam eden yurt dışı fiyatlarının etkisi ile demir fiyatlarının, dolar bazında 680 dolar seviyesinin üzerinde kalmasını bekleniyor. Kısa vade dolar bazında 680 dolar seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesini beklediğimiz demir fiyatları için ÇİN’in etkisi geleceği için belirleyici olacaktır.
Tüm bu olaylarla birlikte, küresel talep artışıyla demir fiyatlarında meydana gelen hızlı yükseliş, özellikle inşaat sektörünü olumsuz yönde etkiliyor. Son bir yılda yüzde 116’lık oranda zamlanan demir cevheri, altındaki yüzde 43’lük artışı da geçmiş durumda. Maliyetin konuta yansımasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan inşaat sektörü temsilcileri, fiyatlar için denetim istedi.
https://www.sanalsantiye.com/guncel-demir-fiyatlari-donati-celigi-fiyatlari/
Döviz kurunun yükselişi inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. Son bir yılda yüzde 116 oranında yükselen demir fiyatları, sektör temsilcilerini kara kara düşündürüyor. Çin başta olmak üzere artan küresel talep rüzgarı, demir cevherinde fiyatların tırmanmasına neden oldu. Yıl başından bu yana demir cevherinin ortalama ton fiyatı 5 bin 700 liradan 7 bin 190 liraya kadar çıktı. Demir cevheri fiyatlarındaki artış, 1 yılda yüzde 43 yükselen altın fiyat artışını da geçmiş oldu. Özellikle kamu ile çalışan gayrimenkul şirketleri fiyat artışı nedeniyle zor günler geçiriyor.
Türkiye’de üretilen demir cevherinin yüzde 80’lik bölümünün yurt dışına ihraç edildiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, yeteri kadar geri dönüşüm olmamasının da sıkıntıya yol açtığı görüşünde. Sektör temsilcileri, çözümün gıdada olduğu gibi demir fiyatlarının da gözetim ve kontrol altına alınması ile olacağını belirtiyor.