İçindekiler
CV Nedir?
CV’nin Türkçesi özgeçmiş, Latince karşılığı Curriculum Vitae’dir. Biz yazımız boyunca bunu CV olarak adlandıracağız. CV tıpkı ehliyetimiz, kimliğimiz gibi resmi olmasada bir o kadar önemli bir evraktır. Bu yüzdendir ki, CV beş dakikada hazırlanıp gönderebileceğimiz bir evrak değildir. Bu yazıda CV örneklerinden ziyade CV hazırlama tekniklerinden bahsedeceğiz.
CV hazırlarken, insan kaynakları uzmanları bir CV için ortalama altı saniye zaman ayırır ve bir pozisyon için ortalama iki yüz elli kişi başvuruyu incelediğini unutmamalıyız. Bunu göz önünde bulundurursak altı saniyeniz var, demektir. Bu altı saniye içinde neler yapabileceğimize göz detaylarına göz atalım. CV’yi dört ana başlık altında inceleyebiliriz. Bunlar;
- Farklılaşma
- Hedef kitle
- Dil
- Format
CV’lerinizi bu 4 ana başlık üzerinden hazırlanmanız gerekmektedir. CV’leriniz de farklılaşmalı, hedef kitlenize uygun hazırlanmalı ve başvuru yapacağınız şirkete göre Türkçe veya İngilizce hazırlamalısınız fakat bu üç başlıktan ziyade hangi formatta hazırlamanız gerektiğine karar vermelisiniz. Kısaca bu formatlara göz atacak olursak;
- Akademik
- Yaratıcı
- Kronolojik
- Fonksiyonel CV formatları olarak ayırabiliriz.
En çok tercih edilen fonksiyonel ve kronolojik CV’dir. Kronolojik CV’de, belli bir kronoloji varken fonksiyonel CV sizin yetkinliklerinizi anlattığınız, anlatımda belli bir kronoloji olmadan bazı başlıklar altında topladığınız CV’dir. Uzun çalışma hayatı olan, üst düzey yöneticiler fonksiyonel CV’yi tercih etmelidir.
Arama Motoru Optimizasyonu
Bir marka sahibi olduğunuzu düşünürsek, internette markanız aratıldığında doğru anahtar kelimeleri kullanırsanız, anahtar kelimeler sayesinde o marka ön plana çıkar. CV’nizde de bu mantığı kullanmanızı tavsiye ederim.
CV Dosyası Formatı
Microsoft Office’nin Word programı en sık kullanılan programdır. Word programında CV’nizi hazırladıktan sonra internetten hazır CV formatlarını çekebilirsiniz. CV’de farklılaşmayı içeriklerde yapmalısınız. Daha sonra PDF formatına dönüştürerek ilgili yerlere CV’nizi gönderebilirsiniz.
Yazı Tipi ve Büyüklüğü
- Calibri
- Verdana
- Times New Roman kullanılan bazı yazı tipleridir. Yazının okunabilir olması ve tercih edilen tipten başka yazı tipi kullanılmamasını tavsiye ederim. Ayrıca ön izleme ile yazının okunur olduğuna emin olun.
Madde İşaretleri Kullanımı
Madde işaretleri kullanmak CV’nizin daha düzenli durmasını sağlar. Burada da alışılagelmiş madde işaretleri dışına çıkmak gönderdiğiniz kişilerin bilgisayarında kare, soru işareti gibi istenmeyen görüntülerin çıkmasına sebep olabilir.
Başlıklar
Başlıklar sayesinde yetkili hangi bilgiyi nerede bulacağını kolayca bulabilir fakat bariz belli olan bazı bilgileri başlık olarak kullanılmasını tavsiye edilmemektedir. Örneğin; e-mail, telefon gibi.
CV Kaç Sayfa Olmalıdır?
Yeni mezun veya kariyerinizin başında iseniz elbette daha az sayfa olacaktır ancak uzmanlıklarınızı kısa ve öz anlatmaya dikkat etmek gerekir.
Dil Hakimiyeti
CV’lerinizi hangi dilde hazırlarsanız hazırlayın, o dilin dil bilgisi kurallarına uygun olmasına azami ölçüde dikkat edilmelidir.
CV Fotoğrafı
Bu konu üzerinde iki farklı görüş vardır. ABD ve çok kozmopolit devletlerde CV’de fotoğraf olmaması önerilir. Bunun sebebi ise, herhangi bir din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin CV’lerinizin incelenmesidir. Başka bir görüş ise fotoğraf olması durumda CV’nin daha akılda kalıcı olacağı yönündedir. LikendIn tarafından yapılan bir araştırma sonucu ise, fotoğraflı CV’lerin incelenmesi, fotoğrafsız CV’lere göre on dört kat daha fazladır. Bu hususta karar tamamen size aittir. Eğer fotoğrafınızı ekleyecekseniz; şirketin ciddiyetine uygun, düşük çözünürlüklü olmayan ve güncel bir fotoğrafınız olmalı. Vesikalık fotoğrafınızı veya profesyonel bir sunumda çekilmiş fotoğrafınızı tercih edebilirsiniz.
İletişim Bilgileri ve Kişisel Bilgiler
CV’nizde yer alan her bilgi doğru ve kanıtlanabilir olmalıdır. Ayrıca CV’nizde yazdığınız her bilgiye hakim olmalısınız. Kan grubu sağlık verisine girdiğinden dolayı paylaşılmamalıdır. Blog linkleri iletişim bilgilerinize eklenebilir. Adres bilginizi kapı numaranıza kadar vermektense sadece il ve ilçe yazmanız yeterli olacaktır.
E-Posta Adresi
Kişisel olmayan ve ciddiyetten uzak mailler tercih edilmemeli, eğer bu hususta uygun bir e-mail adresiniz yoksa temin etmelisiniz. Sadece isim ve soy isimden oluşan bir mail adresi daha doğru olacaktır. Amerika’da yapılan bir araştırma da CV’lerde kullanılan ciddiyetten uzak e-posta adreslerinin dikkate alınması büyük oranda azalmıştır.
Kariyer Bilgileri
Kariyer özetiniz çok kısa olmalıdır. Bunu bir filmin fragmanı gibi düşünebilirsiniz. Yani, mülakata çağrılmanızı sağlayacak ama mülakata gittiğinizde de daha detay vererek işi almanızı sağlayacak bilgiler olarak özetlenebilir. Kariyer bilgilerinize mutlaka çalıştığınız şirketi, dönemi ve pozisyonuzu belirtmelisiniz. Kariyerinizi, görev tanımı ve başarılarınız olarak iki ana başlık altında ayırabilirsiniz. Kariyerinizin başlarındaysanız staj bilgilerinizi de ekleyebilirsiniz, kariyeriniz ilerdikçe staj bilgilerinize yer bulmakta zorlanacağınızdan büyük ihtimalle o bilgileri es geçmiş olacaksınız. Ayrıca, kariyerinize eğer altı aydan daha fazla ara verdiyseniz bunu kronolojik CV’de bir cümle ile belirtmeniz faydalı olacaktır.
Eğitim Bilgileri ve Referans
Mezun olduğunuz okullar, yurt dışında bulunduğunuz süre, aktif olarak sivil toplum kuruluşunca görev alıyorsanız ve yeni mezunsanız eğitim hayatınızda üye olduğunuz kulüpler buraya yazılabilir. Referans bilgileri, kişisel verileri koruma kanununa göre CV’de açıkça paylaşılmamalıdır. CV’nizde, ”gerekli olduğu taktirde referans paylaşılacaktır”, diye belirtmeniz daha doğru olacaktır.
CV Kontrol ve Gönderimi
CV’nizi göndermeden önce mutlaka bir kaç kez kontrol etmelisiniz. Düşüncelerine güvendiğiniz bir yakınınıza mail atılabilir veya internetten CV’nizi yorumlayan sayfalardan görüş alabilirsiniz. CV gönderilmeden önce mutlaka PDF formatına çevrilmelidir.
KAYNAK
Yeni İş Arayanlar İçin Mülakat Eğitimi Ders Notları – NEOSKOLA