Çorum’da Yapı Güvenliği ile İlgili Kritik Açıklama
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi Çorum Temsilciliği, statik proje verilerinde değişiklik yapılarak projelendirilen yapılar hakkında önemli bir açıklama yayımladı. Açıklamada, yapı güvenliğinin denetim süreçleriyle doğrudan bağlantılı olduğu vurgulanarak, yetkin mühendislik konusuna dikkat çekildi.
Çorum’da Tespit Edilen Usulsüzlükler
Çorum Belediye Başkanlığı, 5 Mart 2025 tarihinde Çorum ilinde faaliyet gösteren yapı denetim firmalarına ve 6 Mart 2025 tarihinde İMO Çorum Temsilciliğine önemli bir bildirimde bulundu. Yapılan incelemeler sonucunda, altı inşaat mühendisinin yapı projelerinin veri girişlerinde birtakım değişiklikler yaptığı tespit edildi. Bu mühendislerin, statik proje müellifi olarak imza attıkları projeler için performans analiz raporları hazırlanması talep edildi.
Söz konusu altı mühendis, büyük çoğunluğu Çorum merkezi ve ilçelerinde olmak üzere, 1609 farklı parselde toplam 1481 yeni yapı ruhsatına imza atmıştır. Bu projeler, Türkiye genelinde 21 farklı şehirde 45 farklı idare tarafından onaylanmıştır. Ancak, hangi projelerde ne tür veri değişiklikleri yapıldığı ve bunun yapıların depreme dayanıklılığı üzerindeki etkisi henüz netlik kazanmamıştır.
Denetim Mekanizmasının Eksiklikleri
Açıklamada, denetim süreçlerinin bir zincir etkisiyle ilerlediği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
“Yapı güvenliği konusunda da denetimin zincir etkisini görebiliriz. Statik projeler üzerinden yapılan denetimler, yapı güvenliğimizin en önemli halkalarındandır. Bu denetimler, olası depremlerde yaşanacak yıkımların ve can kayıplarının önlenmesine önemli katkıda bulunur. Proje müellifleri ile başlayan bu güvenlik zinciri, sırasıyla yapı denetim firmaları, müşavirler ve idareler tarafından devam ettirilir. Ancak denetimlerin sadece ürün üzerinden sürdürüleceğinin düşünülmesi başka paradokslara yol açabilir. Bu proje üretim ve denetim hizmetlerini verenleri kim denetleyecek?” denilerek yetkin mühendislik vurgulandı.
Denetim mekanizmasının zayıf noktalarına dikkat çekilen açıklamada, yapı denetim firmalarının ve ilgili idarelerin projeleri denetlemekle yetkili olduğu ancak bu projeleri hazırlayan mühendislerin niteliklerinin belirlenmesi konusunda meslek odalarının yetkili olması gerektiği ifade edildi. Ancak, meslek odalarının yetkin mühendislik konusunda yaptığı çalışmaların yıllardır engellendiği belirtildi.
Yetkin Mühendislik ve Denetim Sisteminin Güçlendirilmesi Gerekiyor
İMO Ankara Şubesi Çorum Temsilciliği, mevcut sistemin ciddi zafiyetler barındırdığına dikkat çekerek şu görüşleri paylaştı:
“Bu olay, yapı denetim sistemimizin ne kadar zayıf olduğunu açıkça göstermektedir. Mevcut sistemde yüzlerce proje, birçok yapı denetim firmasındaki kontrollerden ve 45 farklı idareden geçmesine rağmen usulsüzlükler tespit edilememiştir. Bu nedenle ülkemizde denetim sistemlerinin gözden geçirilmesi ve meslek odalarının yetkin mühendislik çalışmalarının önündeki engellerin kaldırılması gerekmektedir.”
Sonuç ve Çağrı
Yetkin mühendislik sisteminin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, özellikle deprem kuşağında yer alan Türkiye için denetim süreçlerinin daha etkin hale getirilmesi çağrısında bulunuldu. Bu açıklama, yapı güvenliğinin sürdürülebilir şekilde sağlanması adına önemli bir uyarı niteliği taşıyor.
Sanal Şantiye sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.