Geçen günlerde İstanbul Kartal’da çöken ve ne yazık ki 21 kişinin hayatını kaybedip 14 kişinin yaralandığı bina, Türkiye’de kentsel dönüşümün ne kadar acil çözüm bekleyen bir sorun olduğunu bir kez daha bizlere gösterdi. Bu olaydan sonra Türkiye’de kentsel dönüşüm sürecine yeni bir yaklaşım getirme çalışmaları yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu gibi olayların daha fazla yaşanmaması için kentsel dönüşümün hızlanmasına karar verdi.
Bakanlık, ülke genelinde riskli yapıları tespit edip ve kentsel dönüşümdeki yeni yol haritasını belirlemek için çalışmalara başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, hafta başında 81 ildeki tüm belediyelere talimat mektubu göndereceği öğrenildi.
Belediyelere 3 Ay Süre
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyelerden 3 aylık bir süre zarfında ilçelerindeki riskli binaları sırasıyla tespit edip tüm ilçeler için bir riskli yapı raporu ortaya çıkarmayı hedefliyor. Bu rapor doğrultusunda kentsel dönüşümün öncelikle şart olan yerleri yani en fazla riskli bina barındıran yerler belirlenerek bu yerlere öncelik verilmesi planlanıyor.
6.7 Milyon Bina Deprem Riski Taşıyor
Türkiye’de yaklaşık 6,7 milyon bina maalesef deprem riski taşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başlatmış olduğu kentsel dönüşüm projesiyle her yıl 300 bin konutu yenileyerek bu sayıyı azaltmayı düşünüyor. Her yıl, yenilenmesi planlanan bu 300 bin konutun 30 bininin Bakanlık ve Toki birlikte dönüştürecek. Kalanının ise özel sektör işbirliği ile dönüştürülmesi planlanıyor. Bakanlık özel sektörden vatandaşın haklarını güvence altına almak için de birkaç önlem aldı. Artık bakanlık yapı maliyetinin yüzde 10’una kadar teminat alacak ya da tamamlama sigortası istenecek. İnşaatın ilerleme seviyesine göre bakanlık tarafından satışlara izin verilecek. Yani temelden satma ve satın alma dönemi bitecek.
Kaynak:
emlakkulisi
hürriyet gazetesi