Merhabalar,
İzleyici olarak gittiğim bir seminerde çevre dostu yeşil binalar ile ilgili izlediğim sunumun ardından bu konuyu araştırmaya başladım. Tabi öncelikle ilk sorum şuydu:
Yeşil bina nedir?
Kısaca tanımlayacak olursam, her alanda enerji tasarrufu sağlayan, çevre dostu binadır. Küresel ısınma ve doğal kaynakların hızla tükeniyor oluşu çevre dostu binalara yönelim başlatmıştır.
Küresel ısınmaya sebep olan CO2 salınımının %40’ı binalar tarafından doğaya gönderilmektedir. Su kullanımının %12’si, elektrik tüketiminin %70’i binalardan doğaya aktarılmaktadır. Yeşil binalarda ise çevreye olan etki diğer binalara oranla oldukça azalmaktadır.
Peki inşaatın yeşil bina kabul edilmesi için ne gereklidir?
-İnşaatların yeşil bina olarak kabul edilmesi için,uluslararası kabul edilen çevre dostu sertifikaya sahip olması gerekir. LEED ve BREEAM sertifikaları bunlardan bazılarıdır. Ülkemizde yeşil bina statüsünde yer alan bazı örnek binalar şunlardır:
Tekfen Bomonti Apartmanları (yeşil bina standartlarına uygun ilk konut projesi),
Varyap Meridian (ilk büyük ölçekli ekolojik karma inşaat projesi) ,
TBMM Başkanlık Konutu (ilk sertifika alan devlet binası) ,
Hamlin Hall (ilk yeşil üniversite binası)
Ülkemizde son yıllarda yeşil binalara ilgi artmış ve dünyada ilk 10’a girmiş bulunmaktayız. Peki yeşil binaların faydaları nelerdir?
Yeşil binalar öncelikli olarak yapım aşamasında doğa tahribatının en aza indirildiği yapılardır, temiz teknolojiyi kullanmayı sağlar. Güneş ışığından ve doğal ışıktan faydalanılır. Atık malzemeler dönüştürülüp yapı malzemesi olarak kullanılır.Binada kendi elektriğini üreten sistemler kurulur. Yağmur suları yeşil çatı ile arındırılır ve bu da kanalizasyon sistemlerinin yükünü azaltmaktadır.
Yeşil binalar ile ilgili olarak ülkemizde Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) adında bir dernek yer almaktadır.
Yeşil binalarda maliyet konusuna değinecek olursam, binanın yeşil bina unvanına ulaşması için, tasarım, yapı malzemesi seçimi gibi konular maliyeti arttırmaktadır ancak prestij artışı ve enerji tüketimindeki düşüş bu durumu dengelemektedir.
Yeşil binalar ile ilgili sertifikalara bir sonraki yazımda değineceğim için bu yazımda ele almadım.
Okuduğunuz için teşekkür ederim, bir sonraki yazımda görüşmek üzere.