Örnek Çelik Yapı Hesap Raporu
Raporu paylaşmadan önce raporu internet sitemizde paylaşmamıza izin veren Yüksek İnşaat Mühendisi Tümer Duran‘a en içten dileklerimizle teşekkür ederiz.
Genel Bina Bilgileri ve Tasarım Parametreleri
Binanın coğrafi konumu İstanbul bölgesinde olmak üzere enlem ve boylam değerleri sırası ile ….. ve …… olarak verilmektedir. Bina tek katlı olup üretim tesisi ve depo olarak kullanılacaktır.
Binanın üç boyutlu taşıyıcı sistem genel görünüşü ve bilgisayar hesap modeli Şekil-1.1 de gösterilmiştir. Çatı plan
görünüşü ve tipik sistem en kesitleri sırası ile Şekil-1.2, Şekil-1.3 ve Şekil-1.4’te gösterilmiştir. Bu raporda bina analiz sonuçları, tipik elemanların boyutlandırma ve detay hesapları gösterilmiştir.
Binanın yatay yük taşıyıcı sistemi bir doğrultuda süneklik düzeyi sınırlı moment aktaran çerçevelerden ve diğer doğrultuda süneklik düzeyi sınırlı merkezi çaprazlı çelik çerçevelerden oluşmaktadır. Kısa doğrultuda açıklık 24m ve uzun doğrultuda 42m dir. Uzun doğrultuda akslar arası açıklık 6m dir. Kolon yüksekliği 8 metre ve çatı mahya yüksekliği 9.2m dir. Çatı eğimi 5,71° dir. Kolon ve kirişler eğilme dayanımı yüksek IPE kirişlerden seçilmiştir. Çatı çapraz sisteminde aşıklar çapraz sistemine dahil edilmemiştir. Aşıklar sadece düşey yük taşıyacak şekilde boyutlandırılmıştır. Aşıklar için UPN profil kullanılmıştır.
Taşıyıcı sistemi oluşturan çelik malzemelerin hepsi için S235JR seçilmiştir. Kaynak metali olarak birleştirilecek elemanın yapısal çelik türüne göre E480 veya E550 seçilmiştir. Moment aktaran çerçevelerin kolon-kiriş birleşimlerinde ve merkezi çaprazlı çelik çerçevelerin çapraz-kolon-kiriş birleşimlerinde yüksek dayanımlı 10.9 bulon sınıfı kullanılmaktadır.
Binanın yerel zemin sınıfı geoteknik raporda ZC olarak verilmiştir. Bina taşıyıcı sistem elemanlarının boyutlandırılmasında Çelik Yapıların Tasarım, Hesap ve Yapım Esaslarına Dair Yönetmelik (ÇYTHYE) 2018, Türk Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY) 2018, ANSI/AISC 360- 16, ANSI/AISC 341-16, EN.1993-1-1 2005 ve EN.1993-1-1 2005 yönetmeliklerinden faydalanılmıştır.
Bina taşıyıcı sisteminin yapısal analizleri, ayrıntıları ÇYTHYE 6.3’te açıklanan genel analiz yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Buna göre, göreli kat ötelemeleri ve sehim hesaplarında azaltılmamış eleman rijitlikleri esas alınırken, taşıyıcı sistemi oluşturan elemanların gerekli dayanımları azaltılmış eleman rijitlikleri ve ikinci mertebe etkileri göz önünde tutularak elde edilmiştir. İkinci mertebe etkilerinin elemanların gerekli dayanımına etkisi, ayrıntıları ÇYTHYE 6.5’te açıklanan yaklaşık ikinci mertebe analizi yapılarak dikkate alınmıştır.
Analiz ve boyutlandırma hesaplarında, ayrıntıları ÇYTHYE 5.3.1’de açıklanan Yük ve Dayanım Katsayıları ile Tasarım Yöntemi (YDKT) kullanılmıştır. Binanın deprem hesabı mod birleştirme yöntemi ile yapılmıştır. Mod birleştirme yöntemi ile bulunan taban kesme kuvveti değerleri eşdeğer deprem yükü ile hesaplanan taban kesme kuvveti değerleri ile karşılaştırılarak gerekli artırımlar yapılmıştır.