Beton : Çakıl, kum gibi “agrega” denilen maddelerin bir bağlayıcı madde ve su ile birleştirilmesinden meydana gelen inşaat yapıtaşıdır.
Beton basınç dayanımı yüksek, çekme dayanımı oldukça düşük bir gevrek malzemedir. Betonun sünekliğinin düşük olmasından dolayı içine kattığımız çeşitli malzemeler ile bu sünekliği sağlamak amacımızdır.
Çelik Tel Donatılı Beton Nedir?
Betonun içerisine çelik tellerin katılmasıyla yüzeysel çatlamaları en aza indirgemek için elde edilmiş beton çeşidine çelik tel donatılı beton denir.
Çelik tel donatılı betonu, kerpiç yapılarımızda kullandığımız kerpiç harcına katılan saman gibi düşünülebiliriz. Saman nasıl ki kerpicin birbirine daha sıkı yapışıp yüzey çatlamalarını minimuma indirgiyorsa çelik tel donatılı beton(drabeton) için kullandığımız çelik teller ise beton için aynı görevi görmektedir.
İnşaa ettiğimiz yapılardaki basınç dayanımın çok önemli bir kısmını beton ile karşılarken çekme dayanımını karşılamak için arayışlar sürmüştür.
Çekme dayanımı karşılanması amacıyla donatı dediğimiz inşaat çeliğini betonun için yerleştirip betonarme yapılar elde ederiz. Bu donatılar kimi zaman büyük boyutlarda olsa da kimi zaman küçük malzemeler ile de sağlanmıştır. Betonun içine kattığımız çelik teller sayesinde yüzeysel çekme dayanımının karşılandığı durumlar olmuştur.
Bu işlev için kullandığımız çelik teller(dramix) dediğimiz içerisine yüzeysel çekme basıncını karşılamak üzere çelik teller katıp homojen bir şekilde dağılmasını sağlayarak çatlamaya dayanıklı beton yüzeyleri elde ederiz. Bu betona ise çelik tel donatılı beton adını veririz.
Drabeton aslında bir markadır asıl adı çelik tel donatılı betondur.
Betonun içindeki çekme dayanımı karşılamak özellikle yüzeysel çatlakları ortadan kaldırmak istiyorsak çelik teller(dramix) kullanabiliriz. Dramix bir markadır ve günümüzde bazı markaların ürünün önüne geçmesi gibi dramix ve drabeton gibi markalarda bu alanda çelik tel donatılı betondan daha fazla öne çıkmaktadır.
Çelik Tel Donatılı Beton Nerelerde Kullanılır?
- Zemin betonlarında,
- Şap ve koruma betonlarında,
- Saha betonlarında,
- Fabrika zeminlerinde,
- Otoparklarda,
- Beton yollarda,
- Benzin istasyonlarında,
- Stok sahalarında,
- Derzsiz zemin betonlarında,
- Soğuk hava depoları zeminlerinde,
- Döşeme şaplarında,
- Topping betonlarında,
- Liman kaplamalarında,
- Tersanelerde.
Çelik Tel Donatılı Betonun Avantajları Nelerdir?
-
Pratik :
Hasır çelik uygulamalarına göre zamandan tasarruf sağlar. Hasır çelik uygulamalarında, donatının doğru yere konulması pratik olarak güçtür.
Çelik tel donatılı beton da çelik tel donatısı tüm doğrultulara homojen olarak dağılır.
-
Ekonomik :
Çelik tel donatılı betonun tercih edildiği yerde ek donatıya ihtiyaç duyulmadığından ötürü iş gücü ve malzemeden tasarruf sağlar.
-
Uzun Ömürlü :
Esnemeyi arttıracağından, zeminin enerji yutma kapasitesini arttırır ve daha uzun ömrülü kullanım sağlar.
Kerpiç Nasıl Hazırlanır?
Yararlanılan Kaynaklar :
http://www.betonsa.com.tr/ozel-urunler/drabeton/
https://v3.arkitera.com/u58-betonsa-celik-tel-donatili-beton-drabeton.html
Muhammet Talha Salman
Esen Kalın…