İçindekiler
Camyünü Nedir?
Fiberglass veya cam elyaf olarak da bilinen camyünü, doğal malzemeler ve geri dönüştürülmüş camın karışımından elde edilir. Camlar yaklaşık 1300 °C sıcaklıkta eritilir. Eritme işleminden sonra elde edilen malzeme ergitilerek hızla bükülür ve bunun sonucunda cam elyaf oluşur. Bu lifler birbirlerine bağlanır ve yalıtım malzemesi olarak kullanılmak üzere hazırlanmış olur.
Taşyünü Nedir?
Taşyünü, doğada bolca bulunan bir ham madde kaynağı olan volkanik kayalardan elde edilir. Taşyününün elde ediliş şekli camyününün elde ediliş şekli ile benzerlik gösterir. Ham maddeler çok yüksek sıcaklıklarda (yaklaşık 1400 °C) eritilir, bükülür ve lifler oluşturulur. Elde edilen yün rulo, keçe veya levhalar halinde paketlenir.
- Camyünü ve taşyünü inorganik bir yapıya sahiptir. Bu sebeple her iki malzemede de herhangi bir bakteri üretimi görülmez. Ayrıca inorganik bir yapıya sahip olmaları, böceklenmeyi engeller.
Camyünü ve taşyünü ile yapılan yalıtım arasında bugüne kadar çok fazla kıyaslama yapılmıştır. Bu kıyaslamada en iyi yalıtım malzemesi seçimi, uygulamaya ve özel performans gereksinimlerine göre değişkenlik gösterecektir.
Taşyünü ve Camyünü Arasındaki 11 Fark
1) Isı Transferi Farkı (R Değeri)
R değeri, bir malzemenin ısı geçişine gösterdiği direnç olarak adlandırılır. Malzemenin R değeri ne kadar yüksekse o kadar iyi bir ısı direncine sahip olduğu söylenebilir. Buna bağlı olarak da yalıtım performansı daha iyi olur.
Camyünü ortalama 2.2-2.7 arasında, taşyünü ise 3.0-3.3 arasında bir R değerine sahiptir. Bu değerlere göre taşyününün, camyününe göre daha iyi bir yalıtım malzemesi olduğu söylenebilir.
2) Basınç Dayanımı
Basınç dayanımı, bir yapının yüksek ağırlık yüklemesi altında dayanıklı olabilmesi için gereklidir. Cam her 1 metreküp için 110 kg basınca dayanabilirken, kaya her bir metreküp için 200 kg basınca dayanabilir. Bu durumda taşyünü, basınç dayanımının birincil etmen olduğu yerlerde daha uygun bir çalışma sağlayabilir.
3) Yoğunluk ve Ağırlık
Camyünü 11- 200 kg/m3 arasında bir yoğunluğa sahiptir. Taşyünü ise 15- 220 kg/m3 arasında bir yoğunluğa sahiptir. Yoğunluk malzemenin ağırlığını etkilediği için seçilen malzeme ne kadar yoğun olursa yapılar üzerinde de o kadar ağırlığa sahip olacaktır. Camyünü, taşyününe göre daha hafiftir ve taşıması daha kolaydır. Fakat camyünü, taşyününe göre daha sert bir yapıdadır.
Taşyününü sıkıştırmak yoğunluğu sebebiyle son derece zor bir işlemdir. Öte yandan camyünüyse sıkıştırıldığı zaman yalıtım değerini yitirebilir.
4) Ses Yalıtımı
Camyünü 0,8-0,92 aralığında ses emme katsayısına sahipken, taşyünü 0,75-0,95 aralığında bir ses emme katsayısına sahiptir. Buna bakılarak her iki malzemenin de gürültüyü engelleyebilen bir yapıya sahip olduğu söylenebilir. Ancak taşyünü daha yüksek bir yoğunluğa ve ağırlığa sahip olduğu için camyününe göre daha iyi bir ses yalıtımı sağlamaktadır. Bu sebeple gürültülü alanlar için genellikle taşyünü tercih edilmektedir.
5) Yangına Karşı Dayanıklılık
Her iki yalıtım malzemesi de TS EN 13501-1’e göre ”yanmaz malzemeler” olan A1 sınıfında yer alır. Fakat taşyünü, camyününe göre yangına karşı çok daha dayanıklıdır. Camyünü 250 dereceye kadar yangına dayanıklılık gösterirken, taşyünü 650 dereceye kadar direnç gösterir.
Ayrıca yangının durdurulması için yüksek yoğunluğa sahip bir yün ürünü gerekmektedir. Taşyünü bu açıdan avantajlıdır. Yangına karşı önlem alınması istenen projelerde taşyünü kullanımı en uygun çözümdür.
6) Maksimum Sıcaklık
Maksimum sıcaklık, bir yalıtım malzemesinin ısı yalıtım performansında herhangi bir kayıp olmaksızın devamlı olarak fonksiyonelliğini sürdürebileceği sıcaklığı ifade eder. Camyünü -60 ila +450 ° C aralığında, taşyünü ise -180 ila +750 ° C aralığında fonksiyonelliğini sürdürebilmektedir. Taşyünü yalıtım özelliklerini kaybetmeden, camyününe göre daha yüksek sıcaklıklara dayanabilmektedir. Bu sebeple, yüksek sıcaklığa sahip proses tesislerinde taşyünü, yaygın olarak kullanılan ses ve ısı yalıtımı malzemesidir.
7) Suya Karşı Dayanıklılık
Taşyünü, neme ve suya karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olduğu için ıslanmaz. Bu sebeple çürüme, mantar ve küf problemleri görülmez. Camyünü ise neme karşı taşyünü kadar dayanıklı bir yapıya sahip değildir. Bu sebeple suya ve neme dayanıklı bir yalıtım tercih edilecekse taşyünü tercih edilmelidir.
8) Nakliye ve Depolama Koşulları
Camyününün lifleri, ambalajın açılmasından sonra malzemenin gerekli boyuta geri kazanımını etkilemeden yüksek oranda sıkıştırılabilmesini sağlamaktadır. Bu sebeple taşıma ve depolama verimliliği oldukça yüksektir. Taşyünü ise yüksek oranda sıkıştırılamaz. Bu yüzden nakliyesi ve depolanması camyününe göre daha zordur.
9) Maliyet
Kısıtlı bir bütçeye sahipseniz, yalıtım malzemesi olarak camyünü daha tercih ediliebilir bir ürün olacaktır. Camyünü, taşyününe göre biraz daha ucuza mal edilebilen bir malzemedir. Isı ve ses yalıtımında düşük maliyetler ile çalışmaya uygundur.
10) Kurulum Kolaylığı
Taşyününün kurulumu çok daha kolaydır. Özellikle izolasyonu kendiniz kurmayı düşünüyorsanız, taşyünü ile çalışmak çok daha kolay kabul edilir. Camyününden ağır olmasına rağmen taşyününün kesilmesi, taşınması ve yerleştirilmesi daha kolaydır. Ayrıca camyünü, inşaat esnasında çok fazla ince toz ürettiğinden dolayı işçiler için bir dezavantaj olabilir. Bununla birlikte, camyünü daha gevşek bir yapıda olduğu için istenilen alanlara yerleştirilmesi de zor olabilmektedir.
11) Kullanım Alanları
- Taşyünü yüksek sıcaklıklara sahip boruların ısı yalıtımında kullanılabilirken, camyünü daha düşük sıcaklıklardaki borularda tercih edilmektedir.
- Her iki malzeme de soğuktan koruyan bir yapıya sahip olduğu için dış cephe yalıtımında kullanılmaktadır.
- Taşyünü, suyu itebilme özelliği sayesinde gemi inşaatında bir yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır.
- Taşyünü, eğlence merkezlerinde kullanılır. Özellikle konser alanlarında ses yalıtımı için sıklıkla tercih edilir.
- Camyünü, çatı yalıtımında kullanılır. Özellikle sandviç çatı, metal çatı ve konteyner yapıların çatı izolasyonunda tercih edilir.
- Taşyünü, herhangi bir elektrik çarpmasına karşı koruyucu bir özellik gösterdiği için elektrikli ev aletlerinde kullanılır.
- Her iki malzeme de bölme duvarlarda ses ve ısı yalıtımı amacıyla tercih edilebilir.
Kaynakça
- https://villayapi.com/tasyunu-ile-camyunu-arasindaki-fark/
- https://www.ulubas.net/yalitimda-kullanilan-tasyunu-ile-camyunu-arasindaki-farklar-I55019
- https://topac.net/blog/camyunu-ile-benzer-amacli-kullanilan-tasyunu-arasindaki-farklar-
- https://techno.expertexpro.com/tr/stroitelnye-materialy/1582-kakaya-luchshe-mineralnaya-vata-ili-bazaltovaya-vata.html