Birleşmiş Milletlere bağlı olarak faaliyetlerini yürüten Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) çalışma koşullarına ilişkin kapsamlı bir araştırmayı sundu. Buna göre Türkiye’nin de aralarında olduğu bazı ülkelerde insanların yüksek çalışma saatlerinde çalıştıkları ortaya çıktı. Türkiye özelinde haftalık 48 saatten fazla çalışanların oranı %57. Güney Amerika ülkesi Uruguay %47 oranına sahip olurken AB ülkelerinde ise haftalık 48 saatlik çalışma düzenine sahip kişilerin oranı yalnızca %15. ABD’de oran ise %19 ile oldukça aşağılarda.
İstihdamda Eşitsizlik Artıyor
Türkiye’de istihdam konusunda da ciddi problemlerin olduğu rapora yansımış durumda. Buna göre işgücüne katılımda erkeklerin oranı %65 olurken kadınlarda ise %28’lik bir oran göze çarpıyor. Hemen her sektörde erkeklerin oranı üstün bir şekilde devam ediyor. Ayrıca eşitsizlik hallerinin bütün sektörlerde olması da söz konusu. Erkeklerin aldıkları ortalama maaş bin 750 TL olurken kadın çalışanlar ise bin 350 TL maaş ortalamasına sahip durumda. Türkiye’de yöneticilerin kadın olma oranı ise %13. AB ülkelerinde bu oran %34 olurken ABD’de ise %41 seviyelerinde. Ayrıca kadınların yarısından fazlası da erkeklere göre çok daha uzun çalışıyor.
Türkiye’de istihdam edilenlerin yarısından fazlası 34 yaşın altında. Bununla birlikte her ne kadar İş Kanunu’na göre günlük 11 saat, haftalık 45 saatten fazla çalıştırılma durumu olmamasına karşın Türkiye’de çalışanlara zaman baskısı da yapılıyor. Çalışma süreleri içerisinde zaman baskısı görenlerin oranı yarıdan fazla. Ayrıca iş güvenliği ve fiziksel risk durumlarına göre de çalışma koşullarının iyi olmadığı ortay çıkan hususlar arasında.
Kaynak: DW