Busbar, enerji iletimi ve dağıtımını sağlayan alüminyum veya sac metal muhafaza içinde alüminyum veya bakır iletken (bara) içeren kanala denir.
Busbar sistemi, ticari ve endüstriyel uygulamalarda kablolu sistemlere mükemmel bir alternatiftir.
Busbar sistemlerinin yapılandırılması kabloya göre o kadar karmaşık değildir, kurulumu daha ucuzdur ve özellikle yük konumlarının değişebileceği uygulamalarda değiştirilmesi daha kolaydır.
Busbar Sistemi Nerelerde Kullanılır?
Busbar sistemi, genellikle üç fazlı gücün dağıtımını güvenli bir şekilde uygulamak için kullanılır:
Busbar sistemi, orta ve alçak gerilim akım dağıtımı gerektiren yüksek katlı yapılar, fabrikalar, atölyeler, montaj hatları, depolar, istasyonlar, oteller, havalimanları, petrokimya tesisleri, veri merkezi, süpermarketler vb. gibi çeşitli uygulama alanlarında busbar kanalı kullanılmaktadır.
Busbar Sistemin Avantajları Nelerdir?
Busbar kanal sistemleri, elektrik tesisatı ve dağıtımını kabloya göre daha kolay ve esnek bir şekilde dağıtmaktadır. Üretiminde kullanılan farklı kaplama malzemeleri, Busbar ürünün kullanım ömrünü ve iletkenlik derecesini çeşitlendirmektedir.
1) Kablolu sistemlere göre kurulum süresi daha kısadır. Bu da tasarruf sağlar.
Kurulacak sistemin akım derecesi ne kadar yüksekse, iki farklı sistem arasındaki (Busbar-Kablolu sistemler) işçilik farkı o kadar büyük olur.
2) Projelendirme ve gelecekteki değişikliklerle ilgili olarak esneklik.
3) Yüksek kaliteli malzeme ve bileşenler kullanılarak elde edilen gelişmiş güvenlik,
4) Çevre dostu: Busbar ana hat sistemlerinde kullanılan yalıtkan malzemeler halojen içermez, bu da yangın durumunda zehirli gazların salınmayacağı anlamına gelir.
Ayrıca kullanılan malzemelerin büyük çoğunluğu geri dönüştürülebilir.
5) Estetik: Busbar kanal sistemleri kompakt yapıdadır ve muhafazaları çevre ile uyumlu olacak şekilde boyanabilir.
6) Mekanik ve elektriksel dayanımı kabloya göre daha yüksektir.
7) Özel bakım gerektirmez.
8) Kabloya göre daha uzun ömre sahiptir.
9) Yer değiştirilen başka bir mekâna taşınılabilir.
Bakır ve Alüminyum iletkenli Busbar Sistemlerinin Karşılaştırılması
Alüminyum baralar, bakır baralara göre hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Bu da onları müşterinin ihtiyaçlarına göre uygun hale getirir.
Alüminyum baralar bakırdan yaklaşık %70 daha hafiftir. Bu da daha kolay kurulum ve daha az destek gereksinimi nedeniyle işçilik maliyetlerinden tasarruf sağlar ve fiyat açısından çok daha rekabetçidir.
Ancak hacme bağlı olarak elektriği iletkenliği bakıra göre daha düşük olduğundan, alüminyum baraların aynı iletkenliğe sahip olması için genellikle daha büyük olması gerekir.
Bakır baralar alüminyumdan baralara kıyasla çok daha iletkendir. Bu nedenle daha kompakt olma eğilimindedirler. Bununla birlikte, bakırın birim fiyatı daha yüksektir ve aynı zamanda ağırlığı nedeniyle daha fazla destek ve dolayısıyla daha fazla işçilik maliyeti gerektirir.
Busbar Çeşitleri Nelerdir?
Busbar sistemlerini 3 ana başlık altında toplayabiliriz. Güç busbar sistemleri, aydınlatma busbar sistemleri ve trolley busbar sistemleri.
Güç Busbar Sistemi: 32A ila 6300A arası elektrik enerjisinin taşınması ve dağıtımı için üretilmiştir.
Aydınlatma Busbar Sistemi: 25A ila 32A arasındaki aydınlatma devrelerini beslemek amacıyla üretilmiştir.
Trolley Busbar Sistemi: Hareket eden makinalara enerji vermek üzere tasarlanmıştır. Busbardan enerji aktarımını sağlayan kömürlere sahip akım alma arabası, hareket eden sistemlere mekanik olarak bağlanır ve sistem ile hareket ederek kesintisiz enerji aktarımını sağlar.
Busbar Fiyatları
Busbar sisteminin temel bileşenlerini, bakır, alüminyum ve sac metal oluşturur. Busbar fiyatları, serbest hammadde piyasa koşullarına göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle, güncel Busbar fiyatlarını öğrenmek için, Türkiye’nin ve dünyanın en büyük ve güvenilir üreticileri arasında yer alan “Busbar üreticisi EAE Elektrik” ile iletişime geçerek doğru bilgiye erişebilirsiniz.