Ray ve travers altına serilen balast yığınları hareket yoğunluğundan zaman içinde dağılır, düzensizleşir, lokal düşüklükler oluşur. Bu durum rayların serbestçe hareket etmesine sebebiyet verebilir. Bu oldukça tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. Buraj işlemi, buraj makinelerine veya ekipmanlarına küçük çapta tokmaklar ilave edilerek eksenine getirilmiş yolun balastı dışarıdan sıkıştırılmasıdır. Bu durumda yolun uzun süre bozulmadan hizmet vermesi sağlanmaktadır. Demir yollarının ihtiyaçları doğrultusunda makinelere ilaveler ve yeni makine imalatları sürmektedir.
Yukarıdaki durumlarda ayrıca kazma, el burajı veya kombine buraj makineleri ile buraj işlemi yapılarak balast seviyesi, yol kotu ayarlanır.
Demiryolunun tüm kesimlerinde buraj makinesi kullanılamaz. Bu tür bölgelerde el burajı yapılır.
İyi bir buraj için dikkat edilmesi gerekenler:
- Makinenin tüm buraj kazmaları kontrol edilmelidir.
- Buraj kazmalarının derinlik ayarları ahşap veya beton traversin alt ucu ile buraj kazması uç plakasının üst ucu arasındaki mesafe 20 mm olarak ayarlanmalıdır.
- Buraj esnasında traverslerin aralığının bozulmaması, yer değiştirmemesi için bağlantı elemanları kontrol edilip, düzgün tork değerinde sıkılmalıdır.
Burajın kalıcı ve kaliteli olması için:
- Altyapı sağlam ve iyi bir taşıma gücüne sahip olmalıdır.
- Yeterli, temiz ve standartlara uygun balast hattın içerisinde bulunmalıdır.
- Ray kusurları buraj öncesinde giderilmelidir.
Genelde buraj tamiratı 40-70 milyon ton yük geçişinden sonra yani yaklaşık 4-5 yılda bir yapılmalıdır.