Avrupa’nın önemli ülkelerinden olan Belçika’nın başkenti Brüksel’de ısınma özelinde alternatif bir sistem geliştirildi. Vivaqua tarafından geliştirilen teknik yapı aracılığıyla var olan kanalizasyon suyu artık ısınma amacıyla kullanılabilecek. Ev ve iş yerlerinin önemli bir kısmında uygulanmasında sakınca olmadığı belirtilirken kısa zaman diliminde şehrin 2627tamamında yaygınlaşması da bekleniyor.
Vivaqua Tekniği
Belçika medyasından alınan bilgiye göre çok maliyetli olduğu bilinen atık suyun ısıtılması için yeni bir teknik kullanılacak. Bu teknik sayesinde çok daha geniş alanların ısıtılması sağlanacağı gibi düşük bir maliyete atık suyu olarak tanımlanan kanalizasyon suyunun ısıtılması mümkün hale gelecek. Brüksel merkezli olarak faaliyetlerini sürdüren firma tarafından tekniğin patenti alınırken ilerleyen yıllarda çok daha yaygın bir şekilde kullanılması da tahmin ediliyor. Oldukça farklı bir teknik kullanıldığı dile getirilirken kanalizasyon sularının artık şehri ısıtabileceği de gelen bilgiler arasında.
İlk Testler Başarılı
Öncelikli olarak Molenbeek semtinde var olan bir apartman dairesinde tekniğin denendiği ve sonuçların olumlu olduğu belirtildi. Buna göre sistemin kanalizasyon şebekesine bağlanmasıyla kullanımı elde edilirken 70 metrekarelik bir apartman dairesinin ısınması da kanalizasyon suyuyla yapıldı. Teknik açısından bir sorun olmadığı yetkililer tarafından vurgulanırken ilerleyen günlerde çok daha geniş alanlarda kullanılmasında bir sakınca olmadığı da ifade ediliyor.
Sonbahar aylarında ise Uccle semtinde bulunan 15 bin metrekarelik hizmet binasında tekniğin uygulanmasıyla kanalizasyon suyundan ısınma sağlanması planlanıyor. Su ve kanalizasyon işletmesinin hedefi ise 10 yıl içerisinde 50 kilometrelik bir alanın ısı sistemiyle donatılmasını sağlamak.
Uygulama Çevre Dostu
Çok daha ucuz bir şekilde şehrin ısınabileceği belirtilirken aynı zamanda çevre dostu bir uygulama olması da halk tarafından ilgi görmesini beraberinde getiriyor. Belçika basınına konuşan insanların önemli bir kısmı çevre dostu projeyi desteklerken kanalizasyon suyuyla gerçekleştirilecek ısınma süreçlerinin ülke açısından da önemli olduğunu vurguluyor. Isınma sürecinde hiçbir şekilde karbondioksit salınımı olmuyor. 20 kilometrelik kanalizasyon sayesinde 26 bin ton karbondioksit tasarrufu yapılabileceği de tahmin ediliyor.
Sistem yalnızca kış ya da bahar aylarında değil, yaz aylarında da kullanılabilecek şekilde tasarlanacak. Buna göre yaz aylarında soğutma seçeneğinin bulunuyor olması da her zaman için kanalizasyon sisteminin kullanımını avantajlı kılıyor.