Blokaj Nedir?
Kelime anlamı olarak; bir şeyin hareketine engel olma, durdurma anlamına gelmektedir. İnşaatta ise, grobetonun sağlam bir zemine oturması için altına serilen dolgu işlemidir. Grobeton ile homojen bir yapıda gözlenmesi önemli bir husustur.
İnşaatta Blokaj Neden Yapılır?
Yapılarda istenmeyen suyun uzaklaştırılması hayati önem arz etmektedir. Yapıdan suyun uzaklaştırılmaması mantar, küflenme gibi problemlere yol açarken; yapı dayanıklılığı hakkında da tehdit oluşturmaya başlayabilir. Bu uygulama ile yalıtım üzerine inşa edilecek betonarme yapının zeminle doğrudan temasının kesilmesi, yapının sudan uzak durmasını hedeflediğinden dolayıdır ki, betonarme yapının istenmeyen durumlardan uzaklaşmasını sağlayarak su yalıtımında önemli bir rol oynamaktadır. Bu işlem sayesinde binayı istenmeyen durumlardan korumuş olmaktayız, diyebiliriz.
Blokaj Kalınlığı Ne Kadar Olmalıdır?
En az 10-15 cm kalınlığında olabilir ancak zemin durumuna göre kalınlığı arttırılabilen bir işlemdir.
Blokaj Nasıl Yapılır?
- Temel kazısı sonrası temel zemini sıkıştırılarak toprak düzleştirilir.
- Zemin üzerine grobeton kalıpları hazırlanır ve söz konusu grobeton kalıpları her yönden en az 20 cm dışa gelecek şekilde çakılır.
- Taşların geniş yüzeyleri zemine oturacak şekilde çakılarak sabitleme işlemi yapılır.
- Taşlar arasındaki boşluğun mümkün olduğunca az olması gereklidir ve taşlar silindirle sıkıştırılma işlemi yapılır.
- Blokaj yüksekliğinin en az 15 cm kalınlığında olmasına önem verilir, yapılacak imalata göre bu kalınlık artırılabilir.
- İşlem tamamlandıktan sonra grobeton dökümüne geçilir.