Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 12 Aralık 2019’da 30.976 sayılı ‘Bisiklet Yolları Yönetmeliği‘ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu.
Yönetmelikte plansız alanlar için yeni yapılacak imar planlarında ayrılmış bisiklet yollarına ve bisiklet park istasyonlarına yer verilmesi zorunlu tutuldu. Ancak vatandaşlar, hali hazırda şehirlerimizde yapılan ve araç park edilmesi gibi nedenlerle işgal edilen bisiklet yollarını da sağlıklı bir şekilde kullanamamaktan oldukça şikayetçi.
Bisiklet Yolu ve Bisiklet Kullanımı Trafik Açısından Çok Önemli
Şehirlerimizde bisiklet ile seyahat yapan kişi sayısı oldukça az olsa da, gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşan bir ulaşım türü olarak göze çarpıyor. Küresel ısınma ve sera gazı etkisinin giderek daha fazla hissedildiği Dünya’da, bisiklet kullanımı hem karbon salınımına hem de insan sağlığına direk etki ediyor. Bireysel bisiklet kullanımı trafikte oluşan araç kalabalığını önleyebildiği gibi çoğunlukla zamandan da tasarruf sağlıyor. Özellikle İstanbul gibi mega kentlerde oluşan yoğun trafik stres başta olmak üzere bir çok sorunu tetikliyor. Yeni yönetmelik ile bisiklet yollarının yeni imara açılan yerlerde zorunlu hale gelmesi, bisiklet ile seyahati teşvik edecek düşüncesine sahip. Bakalım bu düşünce uygulamada ne kadar ortaya koyulabilecek tartışılır.
Sadece Yönetmelik Yetmez Kontrol ve Trafik Denetimi Gerekli
Geleceğimiz için fosil yakıt tüketiminden ne kadar vazgeçersek o kadar iyi hale geleceğiz. Bu nedenle bireysel araç sahipliğinden hızla vazgeçmemiz gerekiyor. Gün geçtikçe şehirlerimizde bireysel araç sahipliği artıyor. Bireysel araç sahipliği hem aile ekonomisini hem de ülke ekonomisini doğrudan etkiliyor. Bu nedenle toplu ulaşımın, bisiklet ve yaya ulaşımının özendirilmesi gerekiyor. Bu noktada yeni Bisiklet Yolları Yönetmeliği güzel bir adım evet ama uygulamada bisiklet yollarını araçların işkal ettiği bir yapının işlemesi düşünülemez. Bisiklet yoluna parklanma sonunun olduğunu, bisiklet yolunun yayalar tarafından da daha çok kullanıldığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle bazı şeylerin sadece kağıt üstünde kalmaması ve uygulamaya dökülmesi en büyük temennimiz.
”Ulaştırma İleri Medeniyettir!”
İnş. Yük. Müh. Muhammed DEMİRKOLLU