Birim Fiyat Nedir?
Yapım, hizmet veya mal alımlarında imalatların ya da malzemelerin bir birimi için belirlenen fiyattır. İşveren tarafından ihale edilecek işin fiyatının yaklaşık olarak ne kadar tutacağını bilmesi için yaklaşık maliyet çalışması yapması gerekmektedir. İşte bu yaklaşık maliyet hesaplamalarında kullanılan en önemli parametre birim fiyattır. İhale ve Sözleşme eki olan Birim Fiyat Teklif Cetveli’nde cinsi ve miktarı yer alan bir iş kalemine yüklenicinin verdiği fiyata ise “Teklif Birim Fiyat” denir.
Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ihale edilecek olan yapım, hizmet ve mal alımlarında yaklaşık maliyet hesaplamalarında kullanılan birim fiyatlar, resmi kurumlar tarafından her yıl düzenli olarak yayımlanmaktadır. Ülkemizde kamu kurum ve kuruluşları tarafından ihale edilecek inşaat(yapım) işlerine yönelik rayiç, birim fiyat, analiz ile tarif hazırlama ve yayımlama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığına verilmiştir. Ancak yapım işlerinin nitelik ve nicelik olarak farklılık göstermesi ve uygulamada zorluk yaşanması sonucu birim fiyat yayımlama yetkisi farklı kurum ve kuruluşlara da verilmiştir.
2023 Birim Fiyatları – 2023/2 Birim Fiyatları | Tüm Bakanlıklar | Güncel Listeler
Birim Fiyat Yayımlama Yetkisi Bulunan Kurumlar
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
- Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
- Milli Savunma Bakanlığı
- Kültür ve Turizm Bakanlığı
- Tarım ve Orman Bakanlığı
- Karayolları Genel Müdürlüğü
- İller Bankası Genel Müdürlüğü
- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
- Vakıflar Genel Müdürlüğü
- Orman Genel Müdürlüğü
- Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT)
- Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ)
Söz konusu bu uygulama ile gerek yaklaşık maliyet aşamasında gerekse ihale edilen işin yapım aşamasında; imalatın analizi, hesaplaması ve ödemesi gibi birçok kolaylık ve açıklık sağlanmış, hemen hemen her iş kalemi için ilgili kurumun bünyesinde yapılacak ihale/yaklaşık maliyet çalışmaları için daha sağlıklı analizler ve fiyatlar yayınlanmaktadır.
Çok nadir de olsa bir iş kalemi için yayımlanan resmi birim fiyat olmaması durumunda ise işveren tarafından Özel Analiz dediğimiz, Ticaret Odalarından ve piyasadan araştırma yapılarak hesaplanan fiyat dikkate alınmaktadır. Örneğin; Karayolları bünyesinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre ihale edilen ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na göre sözleşmesi imzalanan bir yapım işi sözleşmesinde yer alan veya sonradan Yeni Fiyat Tespiti(YFT) ile sözleşmeye dahil olan bir iş kaleminin/pozun, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün veya diğer kurum ve kuruluşlar tarafından yayımlanan birim fiyat listelerinde yer almaması durumunda başta Ticaret ve Sanayi Odaları olmak üzere piyasada daha önce bu işin ne kadara yapıldığı, yapılacak olsa kaça yapılacağını araştırarak mümkünse en az üç işletmenin verdiği fiyatların ortalaması göz önüne alınarak bir fiyat belirlemesi ve o fiyat üzerinden ödeme yapılması gibi.
Resmi kurumlar tarafından yayımlanan fiyatlara KDV dahil olmayıp %25 kar ve genel masraflar dahil şeklinde yayımlanmaktadır.
Kaynaklar / References
-
Kamu İhale Kurumu
-
Kamu İhale Kanunu