AutoCAD
AutoCAD, tüm mimarların bilmesi gereken, tasarım ve projeleri hayata geçirmek için kullanılan en temel programdır.
Bir mimari projenin en önemli unsurları olan plan ve kesitleri elde etmek için en çok kullanılan 2 boyutlu teknik çizim programı AutoCAD’dir. Bilgisayar ortamında hatasız bir teknik çizim yapabilmek için AutoCAD’e ihtiyaç duyulur.
Geniş bir kullanım alanına sahip olan bu program, mimarlar ve mühendisler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
MS Office Programları
MS Office programları sadece mimarlar tarafından değil, işini bilgisayar ortamında yürüten herkesin bilmesi gereken en temel programlardır. Birçok iş kalemi MS Office programları ile yürütülebilmektedir.
MS Office programları altında yer alan MS Project ve Excel ile, yürütülecek olan projelerin hazırlanma ve tamamlanma aşamaları kolaylaşır. İş akışı, bütçe yönetimi, aşama takibi, maliyet hesaplamaları, metraj hesaplamaları rahatlıkla oluşturulabilir.
3Ds Max
Autodesk tarafından geliştirilen 3 boyutlu çizim programı olan 3D Studio Max, mimarlar ve iç mimarlar tarafından en yaygın olarak kullanılan programlardan biridir. Farklı eklentiler ile kişiselleştirilebilme imkanı vardır. Bu programı iyi kavrayabilmek için AutoCAD’e hakim olmak gerekir.
3D Studio Max ile tasarıma animasyon ve efekt eklenerek, farklı eklentiler kullanılarak fotogerçekçi görüntüler oluşturulabilir. Parametre bakımından benzeri olan SketchUp’a göre daha zengindir. Genel olarak iki yazılım da mimarlar tarafından bilinmektedir.
SketchUp
3 boyutlu mimari çizim için en çok tercih edilen programlardan biri de SketchUp’tır. Son derece basit bir arayüze sahiptir ve 3 boyutlu mimari çizim programları arasında en kolayıdır diyebiliriz. 3D Warehouse seçeneği ile binlerce hazır eleman sunması bu programın avantajlarındandır. Çeşitli eklentiler sayesinde diğer programların yaptığı karmaşık işler de yapılabilir.
Kolay bir kullanıma sahip olmasına rağmen mimarlık fakültelerinde eğitimcilerin tavsiye etmediği bir programdır. Bunun sebebi, projesinin modellemesini son güne bırakan öğrencilerin genellikle SketchUp kullanarak bir gecede basit bir modelleme yapması ve bu programı kullanmaya alışmasıdır. Öğrenciler projenin tasarımını da bu program ile yapmaya çalıştığı için genelde kalitesiz projeler ile karşılaşılmaktadır.
Mimari tasarımın 3 boyutlu modelleme programları ile yapılmaması gerektiği, bu araçların var olan tasarım kararlarının görselleştirilmesi ve sunulabilmesi için kullanıldığı unutulmamalıdır.
Rhinoceros – Grasshopper
Rhinoceros mesh tabanlı bir çizim programıdır. Özellikle Grasshopper eklentisi sayesinde parametreler doğrultusunda sınırsız sayıda proje alternatifi sunar. Parametrik tasarımların vazgeçilmez programlarından biridir.
Diğer üç boyutlu modelleme programlarına kıyasla parametrelere göre işlemlerinizin yapılması ve revize edilmesi çok daha basittir. Parametrelerden biri değiştirildiğinde bütün proje anlık olarak şekillenir. Bu avantajı sayesinde tercih edilir. Diğer 3 boyutlu modelleme programlarında proje girdisi olarak bir parametre değiştirildiğinde modellemenin tamamının veya bir kısmının revize edilmesi gerekmektedir.
Grasshopper ve Dynamo gibi parametrik tasarım programları projenin anlık olarak değişmesine olanak sağlar.
Dynamo
Autodesk ürünü olan Dynamo, Grasshopper gibi bir parametrik tasarım programıdır. Revit üzerinden çalışan bu program Rhinoceros’un parametrik tasarım alanında en büyük rakibidir. Grasshopper gibi bu program da hesaplamalı tasarım yöntemi ile çalışır.
Revit
Yapı Bilgi Modelleme (BIM) programı olan Revit, 3 boyutlu mimari çizimler yapılmasına olanak sağlamaktadır. Revit’in en önemli özelliklerinden biri, üç boyutlu modelleme ile iki boyutlu çizim elemanlarının bir arada kullanılabilmesidir.
Aynı proje üzerinde takım çalışmasına olanak sağlayan bu programda, mimari model üzerinde inşaat mühendisleri projenin statik hesaplarını hızlı bir şekilde çözebilir, mühendisler tarafından tesisat ve elektrik projesi çizilebilir.
Programın diğer avantajlarından biri de, model veya plan çizimleri üzerinde yapılan değişikliklerin bütün çizim pencerelerine ve paftalara eş zamanlı olarak iletilmesidir. Kat planları, görünüşler, paftalar, kesitler, metraj tabloları otomatik olarak güncellenir.
ArchiCAD
Bir mimari tasarım programı olan ArchiCAD, kusursuz bir tasarım için detaylı bir proje hazırlamaya olanak sağlar. Yazılımın yapısı, mimari tasarım uygulamalarının tüm iş akışını kapsar.
Ülkemizde en çok kullanılan BIM programı olan ArchiCAD’in Revit’e göre en büyük artısı Türkçe dil desteği sunmasıdır.
Lumion
Mimari render programları arasında en çok tercih edilen programdır. Lumion’da, bina tasarımlarını görselleştirmek için gereken tüm araçlar bulunmaktadır. Yüksek kalitede videolar hızlıca oluşturulabilir ve öğrenilmesi oldukça kolaydır.
Bu program ile 3 boyutlu modeller hazır objelerle donatılarak, gerçekçi malzemeler atanarak görselleştirilebilir.
Photoshop
Bir görselleştirme programı olan Photoshop, projenin ön plana çıkabilmesi için gerekli olan görsel kalitesi yüksek çizimler, kolajlar ve paftalar için tercih edilir.
Illustrator
Adobe’a ait vektör tabanlı çizim programı olan Illustrator, mimarların vazgeçilmez görselleştirme programlarından biridir. Bu program mimarlar tarafından özellikle pafta yapımında veya proje için yapılacak olan diyagramlar için tercih edilir.
Kaynakça
http://www.aslanalptekin.com/2020/05/mimarlik-ogrencilerinin-bilmesi-gereken.html
https://archeetect.com/tr/mimari-cizim-programlari-mimarlarin-kullandigi-programlar/