İş hayatımızda, bizi başarısızlığa sürükleyen mantık işte bu mantıktır.
“Bindiğim at, benden akıllı olmasın” mantığı
İster bir fabrikada idareci olalım, ister proje müdürü olalım, ister idari hizmetlerde memur olalım, ister şef olalım, ister amir olalım, ister şantiye şefi olalım, işinin ehli, lafı dinlenir kişileri hep kendimizden uzak tutmaya çalışıyoruz. Adam seçme yetkimiz oldugunda kesinlikle bizden alt düzeydeki kişileri beraber çalışmak için seciyoruz. Bunun nedenide ileride makamımızı kaybetmemek, başka birinin yerimize geçmesini önlemek.
Altımızdaki kişilerin seviyesi ne kadar düşük olursa(bilgi birikim seviyesi), kendimizi o kadar iyi hissediyoruz. Çünkü kötüler arasindaki en iyi biz oluyoruz.Ayrıca koltukta hiç tehlikeye girmiyor.
İşte bu emrimizde çalışan kişileri secerken, bizden daha kalitesiz olanları seçmeye ve böylece çalıştığımız yerdeki itibarimızı, koltugumuzu koruma mantığına “Bindiğim at, benden akıllı olmasın mantığı diyoruz”
Tabi yanlış ve etik olmayan bir mantık. Akılsız atları seçmek için gösterdiğimiz çabayı kendimizi daha iyi hale getirmek için ugraşsaydık, hem kişisel olarak, hem çalıştığımız firma olarak daha başarılı olurduk inanın.
Meslek hayatım boyunca bu mantıkla çalışan birçok kişi tanıdım.Hepsinin ortak özelliği şahsiyetsiz olmalari, kişisel çıkarlarını firma çıkarlarınin önünde tutmalarıydı.Bu mantıkta olan kişiler günümüzde her sektorde mevcut, devletin hemen her kademesinde mevcut. Bu yüzden başarıyı zor yakalıyoruz, beyin göçünü önleyemiyoruz, devlete küsmüş kaliteli insanlar yaratıyoruz…
Ahmet CELIKKOLLU
Insaat Muhendisi
ESKISEHIR