“Barış kelimesi, yetkili ağızlarda yanlış kullanılıyor,” diyen İMO Adana Şube Başkanı Turanbayburt İmar Barış’nın kuralsızlığı ödüllendirerek çarpık kentleşmeyi sistemleştireceğini vurguladı. Ve yapılmak istenilenin imar barışı değil, kaçak yapılara af olduğu uyarısını yaptı.
Riskli Binalar İmar Barış’ı ile Meşrulaştırmaktadır
Aynı zamanda Turanbayburt sözlerine şunları da eklemiştir : Tasarının kapsamına giren yapıların ve kamu arazisi üzerindeki çok sayıdaki binanın affedilmesiyle, çarpık yapılaşmanın devlet eliyle sistemleştirildiğini ve adaletsizlik yaratılmıştır.
“İmar Barışı depreme dayanıklı olmayan binalarda oturmayı para karşılığı meşrulaştırmaktadır. Ülkemizdeki 19 milyonu konut, 2 milyonu iş yeri olan mevcut yapı stokunun, % 60´nın kaçak olduğu bilinmektedir. 13 milyon civarında olan bu kaçak yapılardan toplanacak para miktarının büyüklüğü ortadadır. Üstelik yapı maliyetinin yüzde üçünü teşkil eden bu bedeller, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında kullanılır denilmesiyle yaman bir çelişkiye düşülmektedir. Deprem riski taşıyan kaçak binaların yasallaştırma bedellerinin, deprem riski taşımayan binaların üretimi için kullanılacak denmesi, depreme karşı alınan önlemlerin aslında yetersiz olduğunu göstermektedir.
“Yanlıştan Dönülmesi Gerekiyor”
Ayrıca zaten işlevsel yetersizlikleri olan yapı denetim sistemi daha da işlevsiz hale getirilmektedir. Tasarıda “31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara 31/12/2018 tarihine kadar başvurulması ve bu maddedeki şartların yerine getirilmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilir” denmektedir. Belgenin verilmesiyle de önceden alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları iptal edilecektir.
Müracaat tarihine kadar yeni oluşacak kaçak yapıların önüne geçilebilecek midir? Hangi kurumlar bunu denetleyecek ve tespitini yapacaktır? Yoksa daha önceki imar aflarında olduğu gibi nasıl olsa affediliyor diye yeni kaçak yapıların yolu mu açılacaktır?
İnşaat Mühendisleri Odası tarafından, yapı üretim sürecindeki eksiklikler, ülkemizdeki kentleşme ile ilgili yanlışlar, ilgili mevzuatlardaki yetersizlikler ve hatalar pek çok kez kamuoyuyla paylaşılmıştır.
Kaynak: hürriyetemlak.com