Özetle
1. YAPISAL ARIZALAR
Çoğu bina esas olarak yapısal arızalar nedeniyle yıkılır. Bu olay şöyle açıklanabilir.
Şöyle ki, her bina belirli bir yükü taşıyacak şekilde tasarlanır. Ancak zamanla, binanın sahibi bu yükü artırmaya karar verdi diyelim. Yapısal veya mimari tasarımlarda daha önce planlananlardan farklı olarak yük miktarını arttırmaya karar verildiği için; gereğinden fazla yükü taşıyamayan bina yıkılır yahut en iyi ihtimalle hasar görür. Ayrıca, bir bina kötü bir şekilde yapıldığında yani yönetmeliklere uygun olmadığında , binanın kesinlikle yıkılması gerekir aksi halde bu yıkım sadece geciktirilmiş olur. İnsanlar yalan söyleyebilir ama matematik ve fizik asla yalan söylemez.
Aşırı yükleme düşünülürken, bunun üç farklı tipte olduğunun ve neler olduğunun bilinmesi son derece önemlidir;
•Kiriş ağırlığı.
•Duvar ağırlığı (dolgu malzemesi+bağlama harcı+sıva).
•Kolon ağırlığı.
•Eşya yükleri.
•İnsan yükleri.
•Kar yükü.
•Deprem yükü.
•Rüzgâr yükü.
•Toprak itkisi
•Sıvı yükü.
•Büzülme ve sünmeden oluşan yük.
•Farklı oturmalardan oluşan yük
•Buz yükü.
•Patlama yükü, dalga yükü, montaj yükü.
Ölü veya sürekli yük, yapı elemanlarının kendilerinin, duvarların, çatıların, kirişlerin ve kalıcı bölme zeminlerinin yüküdür. İsimden de çağrışım yapabilir bu yükler zira hep vardır bu yükler ve asla değişmezler. Canlı veya empoze edilen yük ise, bir alandan diğerine taşınabilen eşyalar ve insan yüküdür.
Bu yükler aşıldığında, binanın; uygulanan baskı nedeniyle mutlaka çökeceğini ve artık ağırlığı tutamayacağını bilmemiz gerekir.
2. Mühendislik Uygulamalarındaki Hatalar
Bu madde mühendisler tarafından kaynaklanan hataları içeriyor. Bu hataları şöyle sıralayabiliriz:
Uygun olmayan beton sorunu mühendisler tarafından yapılan hatalardan biridir. Çimento ve karışım oranları iyi hesaplanmadığı zaman çok büyük sıkıntılar teşkil eder çünkü binanın ne kadar ömür süreceğini beton belirler. Karışımlar binaya dayanıklılığını kazandırır.
Onaylanmadan önce betonun, harmanlama, test etme ve sertleştirme gibi birçok deney ve testten geçmesi gereklidir.
Beton; kum, çimento, agrega veya çakıl ve su olmak üzere dörde kadar alt malzemeye sahiptir ve uygun şekilde karıştırılmadığı takdirde mukavemet elde edilmeyeceği çok açık. Daha sonra betonun, tasarlanan güce ulaşıp ulaşmadığını doğrulamak için gerekli laboratuvarlara götürülmelidir.
3. Sahte Malzemeler
Piyasadaki çoğu yapı malzemesi çimentodan çelik çubuklara kadar sahte ürünlerdir. Mühendisler temkinli değilse, bu sahte malzemelerden yapılan bina çökecektir, çünkü sahte çimento kesinlikle bir binanın güçlü olacağının garantisini vermez.
Ürünlerin orijinal olduğunu varsaymak akıllıca değildir bunun yerine, istediğiniz malzemenin en iyi kalitede olup olmadığını öğrenmek için testler yapmanız lazım.
4- Kötü İşçilik
Bu genellikle kötü rol tahsisi ile ilgilidir. Bu durumda, bina sahibi veya mühendis yapıları inşaa eden insanları denetlemezse, malzemeyi zayıf bir şekilde kullanabilirler veya yanlış şekilde uygulayabilirler.
Ayrıca, şantiyede iş hakkında nasıl bilgi verileceğinin, talimatların, iş dağılımının çok net bir şekilde halledilmesi gerekir. Bu tür rahatsızlıklar meydana geldiğinde , belirtilen tüm önlem ve kaliteli malzemelere rağmen için sahada büyük verimsizliğe yol açar. Yapılacak olan işler mutlaka şantiyede belirtilen yapım yöntemi çerçevesinde olmalıdır.
5- Doğal Afetler
Doğal afet sonucu yıkılan binalar denildiğinde hepimizin aklına ilk olarak gelen doğal afet; deprem. Deprem de bir neden tabi. Türkiye’de son 119 yılda meydana gelen ve resmi kayıtlara göre 86 bin 456 kişinin hayatını kaybettiği depremler, yıkıcı etkiyi gözler önüne seriyor. Binalar çoğu zaman deprem yüklerinden dolayı yıkılıyor bu ülkemizin bir gerçeği. Bu konuda her vatandaşın üzerine düşeni yapması son derece elzemdir.
6- Düzeltme Hataları
Bu tarz hatalar genelde fazla ağırlığı desteklemek için ek kolonlar eklenerek, fazla ağırlık hatalarının düzeltilmesi sonucu meydana geliyor. Bu konularda mutlaka yetkili mühendislerden yardım alınmalıdır.
7- Yaşlanma
Yapı malzemeleri, kullanımlarından itibaren dayanabilecekleri bir zaman çerçevesine sahiptir. Bu yüzden binalara 100 yıl gibi bir süre verilir. Bu durum araziye ve çevre şartlarına göre çoğu zaman değişiklik gösterir.
8- Zeminle İlgili Sorunlar
Suya doygun zeminler, temel zayıflığının bir nedenidir. Zayıf sıkıştırılabilir zeminler, katlanabilir zemin ve geniş zeminler, binalardaki zeminle ilgili arızaların temel nedenlerini oluşturur. Genellikle, bu tür zemin sorunlarına su neden olur. Bazı zeminler nem seviyelerindeki değişikliklerle genişler veya büzülür bu genleşme veya büzüşme miktarı farklı zeminlerde büyük ölçüde değişir.
Yağmur ve kar suları zeminde çok fazla su olmasına sebebiyet verirken terleme ise çok az miktarda su olmasına neden olabilir. Terleme, bitkiler topraktan su çektiğinde ve toprağın kasılmasına neden olduğunda ortaya çıkar. Harekete eğilimli zeminlerde, temeller bu problemle zayıflayabilir.
Temeller dengesiz zeminler üzerine kurulduğunda, düzensiz hareket, özellikle yüksek kil içeriğine sahip zeminlerde, bu temelin stabilitesini bozar. Zemini iyi olmayan bir arsa üzerindeki dolgu malzemesi, binanın ağırlığını desteklemek için yeterince sıkıştırılmazsa, temel sorunlarının da ortaya çıkması kuvvetle muhtemeldir.
9- Yapıyı Amacı Dışında Kullanma
Bu sorundan kaynaklı bina yıkımı çok olmasa da üzerinde durulacak kadar önemli bir konu. İnsanlar daha önce kalmayı planladıkları binanın veya kullanımının onlara fazla kazandırmadığını düşündükleri binaları terk edip, bir başkasına geçerler. Bu değişim bina için bir tehdit oluşturabilir.
Bir bina kullanım için planlanılan niyetinden farklı bir amaç için kullanılmaya başlandığında, yani daha ağır bir şey için kullanıldığında, örneğin bir apartman bloğunun işyerine dönüşmesi – binanın dayanma gücünün ötesinde bir aşırı yüklenme meydana getirir. Bu da binayı yıkıma götürebilir.
Bina Çökmelerini Önleme
Yukarıda zikrettiğimiz birçok sebepten sonra pek tabii “Binaların yıkılmasını nasıl önleyebiliriz?” sorusu akla gelecektir. Aslında yukarıdaki maddelerde sadece sorunlar üzerinde durmadık. Çözüm odaklı bir şekilde sorunları belirttik dolayısıyla sorunlara dikkat edildiğinde bu yıkım oranını çok önemli bir şekilde azaltacaktır.
Yazımızı noktalamadan önemli bir not düşelim.
Bulunduğunuz binada eğer kolonlarda duvarlarda çatlaklar görüyorsanız ve özellikle deprem bölgesindeyseniz, mutlaka yetkili mühendislere danışıp binanızın onarıma ihtiyaç duyup duymadığını öğrenin. Onarıma ihtiyacı varsa da mutlaka onarın.
Unutmayın İhmal Öldürür.
Kaynak/ Source
- https://www.quora.com/What-are-the-most-common-reasons-why-buildings-collapse
- https://www.bbc.com/news/world-africa-36205324
- https://insaatmuh.mcbu.edu.tr/db_images/site_115/file/karakteristik%20y%C3%BCkler.pdf
- https://3shouse.com/images/yukhesabi.pdf
https://www.esogrepair.com/blog/2014/08/26/buildings-collapse/