Bina Kimlik Sistemi (BKS) uygulaması bugün itibariyle uygulanmaya başladı. Teknolojik bir levha halinde binaya montelenen bu belge sayesinde, binaya ilişkin yapı malzemeleri, denetimler ve zemin bilgilerinin de içerisinde yer aldığı tüm veriler görülebilecek ve bu verilerin her vatandaşın ulaşabileceği bir kaynak haline getirilmesi sağlanacak.
Bakanlık ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı arasında 8 Mart 2021’de imzalanan protokolün ardından bugün başlanan uygulama ile birlikte yıl sonuna kadar 100 000 binanın etiketlenmesi hedefleniyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can, uygulamanın detaylarıyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Binaya monte edilecek sertifika sayesinde o binaya ait her bilgi kayıt altına alınacak ve kimlik verilen yapı 5 yılda bir denetlenecek. Binaya kaçak kat yapılmış mı, kolonlara zarar verildi mi, bakılacak. Eğer çözümü mümkün bir müdahale söz konusu ise ‘sorunu gider’ diyeceğiz. Ama can güvenliğini tehdit eden bir durum varsa bina boşaltılacak. Sorumlulara sadece para cezası verilmeyecek, Savcılığa suç duyurusunda da bulunulacak.”
“Vatandaş, yapıda kullanılan betondan, iskan tarihine, evin büyüklüğünden denetim sonucuna kadar her bilgiye ulaşabilecek.”
Bugün itibariyle iskân alan binalara kimlik sertifikası takılmaya başlandı. Bundan sonraki süreçte, etaplar halinde bina yaşına göre diğer yapılara geçilecek. BKS çalışmasında kişisel bilgiler de korunacak. Binada yaşayanlar, ev alacak-kiralayacaklar ve kamu yetkilileri farklı detayları görebilecekler.