Beton, dünya çapında en sık kullanılan yapı malzemelerinden biridir. Mukavemet, dayanıklılık, az bakım gerektiriyor olması, enerji tasarruflu, sürdürülebilirlik gibi ayırt edici özellikler, inşaat mühendisliği alanında betonun geniş kullanımının nedenleridir. Bu nedenlerle beton kullanımı her geçen gün artıyor.
Bu yazıda, inşaat mühendisliği alanındaki betonun farklı kullanımlarından bahsedeceğiz.
Betonun Kullanım Alanları
Betonun başlıca kullanım alanları
1. Baraj Yapımında Kullanımı
Yüksek mukavemet ve ağırlık gibi özellikleri, barajların inşası için daha uygun bir malzeme olmasını sağlar. Barajlar suyu depolamak ve elektrik üretmek için kullanılır. Su basıncı nedeniyle baraj üzerine yüklenen yükler çok yoğundur, bu da betonu baraj yapımı için uygun bir malzeme haline getirir.
2. Konutlarda Kullanımı
Küçük binaların, villaların ve hatta yüksek binaların inşası, iskeletin temellerinden levhalara ve elbette sütun ve kirişlere kadar inşa edilmesi için beton kullanılır.
3. Ticari Yapılarda Kullanımı
Ticari binalarda beton kullanımı, diğer inşaat malzemelerinin çoğundan daha güvenli olmasını sağlar. Çoğunlukla çelik binalardan daha ekonomiktir ve daha az bakım gerektirir. İçten dışa ısı transferini kontrol etmek daha kolaydır ve bunun tersi şekilde de tüketilen enerjiyi azaltır.
4. Yollar veya Araba Yolları
Beton sokaklar, kaldırımlar ve araba yolları asfalt yollardan daha dayanıklı ve daha güçlüdür. Uzun ömürlü servis süresi ve beton yollar için gereken daha az bakım, onu yolların ve araba yollarının inşası için seçilecek ilk malzeme haline getirir.
5. Deniz İnşaatında Kullanımı
Beton, deniz duvarları, iskeleler, kasıklar, dalgakıranlar, perdeler ve deniz suyuna maruz kalan diğer yapılar için bir inşaat malzemesi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Performansı genel olarak iyidir.
6. Menfezler ve Kanalizasyon
Kanalizasyon ve yeraltı inşaat işleri güçlü ve dayanıklı yapı malzemelerine ihtiyaç duyar ve bunun için beton idealdir. Menfezler, iskeleler, temeller, dayanaklar özel beton karışımı kullanılarak yapılır.
7. Temeller
Yüksek veya alçak binaların temeli, dayanıklı ve büyük bir yük taşıma kapasitesine sahip olduğu için genellikle betonarme kullanılarak inşa edilir. önceki yazılarımızda betonarme’den bahsetmiştik.
8. Çitler
Prekast beton endüstrisindeki gelişme, beton çit endüstrisini de beraberinde geliştirmiştir. Çit elemanlarını prekast kullanarak üretmek ve monte etmek, geleneksel beton çit yapım yönteminden daha hızlıdır. Dahası da var daha güzel ve daha çekicidir.
9. Beton Köprüler
Betonarme mukavemeti, dayanıklılık, süneklik, hava koşullarına dayanıklılık, yangına dayanıklılık ve uzun ömürlü yaşam döngüsü, betonu köprüleri inşa etmek için en iyi çözüm haline getirir. Ön gerilmeli beton, sonra gerilmeli beton, kendiliğinden sıkıştırılmış beton, köprü yapımında uygulanabilecek farklı beton tipleridir.
Özellikler
- Beton bir binanın önemli bir parçası olduğundan, inşaat malzemesi olarak ahşaptan daha çok kullanılır.
- Dökümü yapıldıktan ve kürleştikten sonra beton herhangi bir bakım gerektirmez ve hava koşullarına karşı dayanabilir.
- Beton yanmaz, küflenmez veya çürümez, inert malzeme olmasını sağlayan yanmaz veya çürüyen bir malzemedir.
- Üstün yapısal bütünlüğü şiddetli hava koşullarından ve depremden ek koruma sağlar.
- Beton, yerel olarak mevcut malzemelerden üretilir ve yüksek düzeyde dayanıklılık sağlarken, küçük bir çevresel etki bırakır.
- Beton, taze karıştırıldığında çeşitli şekillerde şekillendirilebilir.
- Çekici bir yüzey oluşturmak için beton bir zemin damgalanabilir. Gün boyunca doğal ışığı kabul edebilir ve işten sonra yapay ışığı iletebilir.
- Yeraltı kullanımı için bir gereklili olan tüm özelliklere sahip olup dayanıklı ve uygun maliyetli bir malzemedir.
İlgili İçerikler
Barajlar Neden Önemlidir? Barajların Kullanım Alanları Nelerdir?