Biz inşaat mühendisleri, bir yapı inşa ederken kullanacağımız malzemelerin özelliklerinin yapı ile uyumluluğunu sürekli irdeleriz ve tartarız. Karar aşamasında olumlu ve olumsuz tüm parametreleri analiz ederek optimum sonuç için seçim yaparız.
Mesela deprem etkilerine karşı oldukça hassas tepki veren yüksek katlı bir yapı inşa ederken yüksek dayanımlı beton kullanma gereksinimi duyarken, beton bir baraj inşa ederken genellikle, betondan yüksek dayanım beklentimiz olmayabilir, çünkü amaç suyun yolunu kesecek bir kütle oluşturmaktır. Bu açıdan betonun fiziksel özelliklerinden biri olan geçirimlilik durumunu tanımaya çalışalım.
Betonun içerisine dışarıdan sızan suların beton içerisinde ne kadar kolayca akış gösterebileceği, betonun ne ölçüde geçirimli bir beton olması ile ilgilidir. Geçirimlilik betonun dayanımını ve dayanıklılığını önemli oranda etkiler bilhassa yüksek dayanım beklentimiz olan beton türleri için. Şöyle ki, şayet yüksek dayanımlı bir beton kullanarak yapımızı inşa etmemiz gerekiyorsa örneğin C80 dayanımına sahip bir gökdeleni düşünelim kullanılacak betonun boşluk oranının düşük olması geçirimliliğini düşürecektir. Bu durum yapının fiziksel ve mekanik etkilere karşı daha daha mukavim bir davranış sergilemesini sağlayacaktır ve nihai olarak beklenti karşılanmış olacaktır.
Geçirimliliğin yüksek olmasını istediğimiz mühendislik yapıları da vardır, bu açıdan betondan üretilmiş yolları ele alalım. Bu tarz yapıda ki yollarda çimento betonu ile yapılan kaplamalar kullanıldığı için kaplama tüm mekanik ve fiziksel etkenlere maruz kalarak hasar görebilir dolayısıyla beton bu kez boşluklu olarak tercih edilip geçirimliliğin yüksek olması beklenir.
Sonuç olarak, tüm bilim dallarında olduğu gibi inşaat mühendisliği branşı da mukayeseli olarak çalışır. Dolayısıyla geçirimlilik gibi tek bir parametreyi, farklı yapılarda azaltıp arttırarak işlevli yapılar inşa etmek biz teknik elemanlardan beklenen bir mühendislik çözümüdür.
Geçirimli beton ile ilgili daha detaylı bilgi ve belgeler aşağıda listelenmiştir.
Betonun Boşluk Yapısı ve Geçirimliliği – Sakarya Üniversitesi